V drese Interu nenastúpil na stredajšie prvé stretnutie štvrťfinále play-off Niké Slovenskej basketbalovej ligy mladý, ešte len 17-ročný, krídelník Timotej Malovec. A chýbať bude aj v sobotu vo veľmi dôležitom súboji na palubovke Spišských Rytierov. Dôvod jeho neúčasti je nevšedný a hoci jeho absencia je citeľná, len sa zhmotnili proklamácie klubu, ako vážne to myslí so svojou mládežou.

Timotej Malovec, odchovanec klubu z Pasienkov, totiž zamieril do Grécka, kde ho v nasledujúcich dňoch čaká turnaj Adidas Next Generation, organizovaný pod gesciou Euroligy. Na turnaji v Patrase bude štartovať osem družstiev kategórie U18. V A-skupine sa predstavia FC Barcelona, Olympiakos Pireus, Maccabi Tel Aviv a ZPA Tbilisi. V B-skupine štartujú domáci Promitheas Patras, Stellazzura Rím, Helsinki Basketball Academy a tím Next Generation Patras zložený z talentovaných hráčov pôsobiacich v iných kluboch. Práve v jeho farbách sa predstaví aj mladý Bratislavčan. Z pozície hlavného kouča ho povedie legendárny Vassilis Spanulis!

Pre žlto-čiernych to bola dilema – buď oslabia svoj tím na začiatku play-off Niké SBL, alebo neumožnia svojmu supertalentu, aby sa konfrontoval s absolútnou európskou špičkou. Hoci to nebolo jednoduché rozhodnutie, vedenie Interu napokon zaujalo jasné stanovisko, ako potvrdzuje generálny manažér Michal Ondruš: „Zakončili sme základnú časť nakoniec s tým, že do play-off sme postúpili z výhodnejšej štvrtej pozície a štvrťfinále sme tak začali doma. O to ťažšie bolo rozhodnúť sa, ako naložíme s tým, že pre Tima Malovca sa podarilo vybaviť miesto v Next Generation tíme pre turnaj v gréckom Patrase v rámci Adidas Next Generation, teda vlastne juniorskej Euroligy. Na začiatku sa to javilo veľmi komplikované, ale keď sme sa na vec napokon pozreli s čistou mysľou, bolo treba určiť si priority. Aj preto sa nakoniec tešíme, že Timo odcestoval. To je vlastne odpoveď na to, čo v tejto sezóne a v tomto konkrétnom prípade považujeme za prioritné.“

Rozmer neľahkého rozhodnutia presahuje rozmery bežného „klubizmu“. Ako dodáva manažér Ondruš: „Je to zadosťučinenie pre mladého hráča, ale aj pre trénerov, ktorí Tima viedli od mládežníckych kategórií. V prvom rade treba spomenúť Karol Wimmera, šéftrénera interistickej mládeže. Na druhej strane, samo osebe to ešte nič neznamená. Ja osobne však verím – aj v mene klubu – že Timo si túto mimoriadnu príležitosť dokáže náležite užiť, nazbiera nové skúsenosti a odprezentuje seba, Inter Bratislava i slovenský basketbal najlepšie ako to bude možné. Samozrejme, že mu všetci držíme palce a tešíme sa spolu s ním.“

Timotej Malovec, ktorý v našej najvyššej súťaži debutoval ako 16-ročný a našiel si miesto už aj v seniorskej reprezentácii, má pred sebou unikátnu skúsenosť. Euroleague Basketball Next Generation Tournament, známy aj pod marketingovým názvom Adidas Next Generation Tournament, do roku 2014 známy ako Nike International Junior Tournament, je výbornou platformou, na ktorej sa prezentujú najvýraznejšie talenty a ktorý pôsobil ako odrazový mostík pre mnohé súčasné hviezdy. Každý rok v ňom štartuje 32 družstiev, ktoré na štyroch regionálnych turnajoch bojujú o postup na Final Eight. Inter Bratislava síce pravidelne štartuje v European Basketball League, ale toto je ešte vyšší level, súťaž priamo organizovaná Euroligou, najlepšou klubovou súťažou po NBA.

Rozpis zápasov:

Piatok 25.3.2022 
15:30 U18 STELLAZZURA ROME vs. U18 NEXT GENERATION TEAM PATRAS

Sobota 26.3.2022 

09:30 U18 NEXT GENERATION TEAM PATRAS vs. U18 PROMITHEAS PATRAS

20:30 U18 NEXT GENERATION TEAM PATRAS vs. U18 HELSINKI BASKETBALL ACADEMY

Nedeľa 27.3.2022

Zápasy o umiestnenie