Autor: Michal Duchovič

Najvyššiu basketbalovú súťaž, alebo aj Niké Slovenskú basketbalovú ligu, čaká 31. sezóna. O tom, čo všetko fanúšikov v najbližších týždňoch a mesiacoch čaká a na čo sa môžu tešiť, nám v rozhovore porozprával riaditeľ Niké SBL Peter Mičuda.

Počas predošlých dvoch rokov sa kluby, hráči a hlavne fanúšikovia museli vysporiadať v rôznych fázach s covidovými opatreniami. Tie sú už našťastie teraz minulosťou a o niekoľko desiatok hodín sa tak môže naplno rozbehnúť zápasový kolotoč. „Môžem povedať, že konečne sa rozbieha aj Niké SBL hlavne preto, že ako aj ostatní fanúšikovia dobrého basketbalu, sme mali možnosť sledovať ME v basketbale mužov s množstvom kvalitných zápasov a asi v najlepšom možnom obsadení. Hneď následne v rámci prípravy sa odohral Federálny pohár, kde sa vyprofilovala finálová štvorka za účasti 3 slovenských družstiev, čo už trochu napovedá o kvalite našich družstiev. A v neposlednom rade úspešné vystúpenie Patriotov Levice v kvalifikácii Ligy majstrov, takže moje očakávania sú aktuálne naozaj vysoké a verím, že nám ich už nič podobné ako predchádzajúce dve sezóny nepokazí,“ načal rozhovor pred začiatkom súťaže riaditeľ Niké SBL Peter Mičuda.

Liga zároveň otvára tretiu sezónu pod marketingovým názvom Niké SBL. Partnerstvo s najväčšou stávkovou spoločnosťou na Slovensku donieslo súťaži a klubov potrebnú stabilitu, ktorá sa postupne rozvíja. „Myslím si, že súťaži a účastníkom dodáva pocit stability a v tejto ťažkej ekonomickej situácii aspoň čiastočnú pomoc. Som rád, že partner ligy berie basketbal ako svoj hlavný podporovaný šport a verím, že ho kvalitnou súťažou a množstvom atraktívnych zápasov nesklameme,“ vyhlásil riaditeľ súťaže.

DSC 1441

Spoločnosť Niké dlhodobo podporuje slovenský šport a snaží sa ešte viac spopularizovať domáce súťaže. Basketbalu by sa malo vďaka tejto spolupráci aj naďalej dostávať väčšej mediálnej pozornosti. „Sme na prahu nového ročníka najvyššej mužskej basketbalovej súťaže, ktorá po tretíkrát ponesie názov Niké SBL. Ako to pri našich sponzoringových aktivitách býva zvykom, neustále sa snažíme prispievať k väčšej vizibilite i atraktivite našich športov. A inak tomu nebolo ani pred začiatkom Niké SBL. Samozrejmosťou sú priame prenosy všetkých zápasov na našej internetovej televízii Niké TV, ktoré si každý divák môže pozrieť úplne zadarmo. Ak by ste ale niektorý z duelov nestihli sledovať naživo, pozrieť si ho môžete zo záznamu, čo je novinka na Niké TV, alebo vychutnať si jeho najlepšie momenty v highlightoch. Pokračujeme v spolupráci s RTVS vo vysielaní projektu Niké Palubovka, keď každú stredu a sobotu si na stanici Šport môžete pozrieť vybrané šlágre z basketbalu či hádzanej. V denníku Šport vyšla špecializovaná príloha pred štartom nového ročníka so všetkými novinkami. A v spolupráci s vedením súťaže chystáme aj ďalšie novinky. Verím, že aj vďaka našim aktivitám nás čaká zaujímavá a vzrušujúca sezóna, ktorá splní očakávania klubov, hráčov i fanúšikov,“ vymenoval novinky výkonný riaditeľ Niké Ing. Roman Berger.

Predchádzajúca sezóna priniesla už od úvodného kola nesmiernu vyrovnanosť a atraktivitu. Ukázalo sa to napríklad na Slovenskom pohári, ktorý suverénne ovládol Lučenec. Krásnym príbehom bolo tiež bronzové zakončenie nováčikovskej sezóny Komárna a aj majstrovské oslavy Patriotov Levice. Súťaž pokračuje aj vďaka partnerovi v rovnakom 8-člennom zložení, čo je rozhodne pozitívna správa.

DSC 0282

„Osobne som rád, že pokračujeme v rovnakom zložení ako minulú sezónu, za čo patrí veľký obdiv zástupcom klubov, že napriek neľahkej situácii v športe nájdu možnosti, aby basketbal na Slovensku mohol pokračovať na slušnej klubovej úrovni. Podľa vyjadrenia klubov prebehla príprava kvalitne a na ligu sú pripravení. Určite k tomu pomohol aj spomínaný Federálny pohár, kde kluby mali zabezpečené kvalitné prípravné zápasy a mohli sa sústrediť na doladenie formy na začiatok ligy,“ myslí si Mičuda.

Jeseň nebude len o Niké SBL, slovenské tímy sa tiež predstavia aj v európskych súťažiach. Levice sa po triumfe v Alpsko-jadranskom pohári rozhodli ísť o povestný stupienok vyššie. Pred pár dňami hrali kvalifikáciu Ligy majstrov, od októbra to bude skupinová fáza Európskeho pohára FIBA. Súčasťou Alpsko-jadranského pohára budú opätovne Spišskí Rytieri, ku ktorým sa pridalo Komárno. „To, že úroveň našej ligy nie je najhoršia, myslím dokázali Patrioti Levice svojimi zápasmi v kvalifikácii Ligy majstrov, kde suverénne vyradili vicemajstra Maďarska a majstra Fínska. To je myslím veľký krok k úspechu slovenského družstva aj v pohárovej súťaži, kde si myslím, že v skupinovej fáze nie sú bez šancí na ďalšie dobré výsledky a postup. Kvalitné výsledky očakávam aj od klubov v AAC,“ vyhlásil šéf Niké SBL.

DSC 9061

Vedenie súťaže sa každým rokom snaží priblížiť aj fanúšikovi. Samozrejmosťou zostávajú priame prenosy z každého zápasu prostredníctvom Niké TV, ktorú čakajú viaceré pozitívne novinky. K tomu sa pridá pravidelná basketbalová porcia na športových staniciach RTVS: Šport a JOJ Šport. V neposlednom rade by mali byť bonusom zápasy v rôznych časoch, vďaka čomu si môže divák vychutnať v jeden deň viacero zápasov. „Fanúšikovia budú mať aj naďalej možnosť sledovať všetky zápasy Niké SBL naživo v Niké TV a som rád, že aj verejnoprávna RTVS opätovne zaradila prenosy z basketbalu a ostatných halových športov do svojej programovej štruktúry a diváci budú mať možnosť v stredu a v sobotu vidieť tie najlepšie zápasy aj v TV. Rovnako aj zápasy AAC pôjdu naživo v partnerskej JOJ Šport, takže diváci sa môžu tešiť počas celej sezóny na riadnu porciu basketbalu nielen v halách, ale aj na televíznych obrazovkách a streamovacích kanáloch,“ ozrejmil Mičuda.

Chýbať nebude tradične bohatý informačný servis a oceňovanie najlepších hráčov na mesačnej báze, respektíve po určitých fázach súťaže. „Samozrejme, aj na úrovni SBL budeme sledovať výkony družstiev a jednotlivcov a pokračovať v oceňovaní tých najlepších. Tradičné odmeny od partnera súťaže – obchodu BBALLTOWN – zástupcu pre značku PEAK, sa stali už stabilnou súčasťou. V spolupráci s partnerom ligy sa budeme priblížiť aj fanúšikom a tí sa môžu tešiť na rôzne formy súťaží, či už počas zápasov, alebo aj prenosov,“ povedal basketbalový funkcionár.

DSC 2666

Sezónu 2022/2023 Niké SBL odštartuje najsledovanejšie derby, v piatok 30. septembra o 18.00 h nastúpia v hornonitrianskej konfrontácii proti sebe Prievidza a Handlová. Prvé kolo prinesie tiež reprízu finále medzi Lučencom a Levicami. „Teším sa na začiatok súťaže už najbližší piatok, kedy v predohrávke uvidíme tradičné basketbalové banícke derby a hneď v sobotu ďalšie atraktívne zápasy – napríklad v podobe reprízy finále z minulej sezóny. Všetkých fanúšikov basketbalu pozývam do opätovne otvorených hál, aby prišli povzbudiť svoje obľúbené družstvo, alebo si pozrieť zaujímavé ligové zápasy,“ uzatvoril Mičuda.

článok vyšiel pôvodne na portáli basketliga.sk

Foto: Vladimír Dorňák, Lukáš Droppan