Dokáže niekto detronizovať Levice?

 

Len úradujúci majstri, basketbalisti Levíc už absolvovali „ostrý“ štart do sezóny 2022/23, keď sa minulý týždeň predstavili v kvalifikácii Basketbalovej ligy majstrov. Dnes sa dlhoroční rivali Prievidza s Handlovou postarajú o predohrávku úvodného kola Niké Slovenskej basketbalovej ligy, zajtra zasiahnu do diania aj ďalší jej účastníci.

ÚČASTNÍCI

Sú rovnakí ako v uplynulej sezóne. Štart v Niké Slovenskej basketbalovej lige pre vyššie finančné nároky a prísnejšie podmienky prvoligistov v minulosti príliš nelákala, avšak v uplynulom ročníku musel BC Prievidza zabojovať o zotrvanie v najvyššej súťaži. Štvorčlennú baráž však Hornonitrania ovládli s bezchybnou bilanciou 6-0 a zaistili si tak právo štartu v nadchádzajúcej sezóne. Spolu s Levicami a Prievidzou uvidíme v akcii aj BKM Lučenec, BC Komárno, Spišských Rytierov, Inter Bratislava, Iskru Svit, MBK Handlová.

Po ročnom výpadku sa SBL bude hrať aj v hlavnom meste: interisti nepokračujú v Pezinku, ale pokým nebude hotová Eurovia Aréna, domáce zápasy odohrajú na Vietnamskej ulici.

SYSTÉM SÚŤAŽE

Oproti sezóne 2021/22 sa zásadne nezmenil. Od dnes až do 25. marca nás čaká základná časť. V nej sa stretne každý s každým po štyrikrát – dvakrát doma a dvakrát vonku. Ak sa nič dramatické neprihodí, fanúšikovia sa môžu tešiť na 28. kôl.

Vzápätí, od 1. apríla 2023, príde na rad play-off. Postúpia doň tímy zoradené na prvej až siedmej priečke, pričom víťaz základnej časti získava miestenku priamo do semifinále, kým družstvá na druhom až siedmom mieste čaká prvé kolo. To sa hrá len na dve víťazstvá. Od 15. apríla prídu na rad semifinálové boje, hrané na tri víťazné zápasy. Finále odštartuje 6. mája a keďže sa hrá na štyri výhry, nových šampiónov spoznáme najskôr 17. a najneskôr 27. mája. Zápasy o 3. miesto sa nehrajú, bronzové medaile získava ten zo zdolaných semifinalistov, ktorí sa umiestnil vyššie po základnej časti

Základnú časť v novembri a februári prerušia tzv. asociačné termíny, počas ktorých sa slovenská reprezentácia predstaví v druhej fáze predkvalifikácie ME 2025. Okrem toho je v ligovom kalendári vyhradený termín pre finálový turnaj Slovenského pohára (17. až 19. februára 2023) a nie je vylúčené, že po dvojročnej odmlke sa dočkáme aj zápasu hviezd.

TRÉNERSKÉ ZMENY

Majstrovské Levice opäť povedie Michal Madzin, ktorý pracuje aj ako asistent reprezentačného trénera Aramisa Nagliča. Zmenu však registrujeme na lavičke zdolaného finalistu: Američana Daniela Sokolovského nahradil Srb Marko Boras. V Komárne pokračuje Zlatko Jovanovič, Bosniak, ktorý je zároveň Madzinovým kolegom ako asistent pri našej reprezentácii. Zmena nastala aj v Spišskej Novej Vsi, kam sa po roku vrátil Slovinec Teo Hojč, kouč majstrovskej zostavy z roku 2021 a tiež tej levickej z roku 2018.

Inter po dvoch rokoch ukončil spoluprácu s ruským odborníkom Olegom Meleščenkom, ktorý krátko na to prevzal Sviťanov. Do Bratislavy sa po dvojročnej prestávke vrátil Čiernohorec Danilo Rakočevič, ktorý tam pracoval už počas ročníka 2019/2020. Vtedy ako asistent, teraz už ako hlavný tréner. V Handlovej ho nahradil Chorvát Tihomir Bujan. Aj on sa vrátil na známu adresu, keďže „baníkov“ viedol už v sezóne 2019/20. Predtým koučoval konkurenčnú Prievidzu. A práve tú naďalej povedie ďalší Chorvát Krunoslav Krajnovič.

HRÁČSKE ZMENY

Značná fluktuácia hráčov nie je slovenským špecifikom. Len máloktoré družstvá si tak môžu dovoliť budovať káder s nejakou dlhšou víziou. Levice dlhšie držali slovenskú kostru kádra, no cez leto sa porúčal kapitán Šimon Krajčovič do II. bundesligy, na novej zmluve sa nedohodol ďalší reprezentant David Abrhám, späť na Spiš sa vrátil Viktor Juríček a do Komárna zamieril nádejný Samuel Volárik. Z majstrovskej zostavy sa však podarilo udržať Američanov DeShawna Freemana a Tredariusa McCalluma, po roku sa vrátil Henri Wade-Chapman.

Značné zmeny sa udiali aj v kádroch všetkých ostatných ligistov. Spomeňme aspoň odchod reprezentanta Mateja Majerčáka Čiech, či prestup najvyššieho hráča súťaže, 224 cm vysokého Michaela Fuseka, ktorý si po konci v Interi predĺžil minulú sezónu v Slávii Praha a cez leto prestúpil k Rytierom.

Pôsobisko zmenila aj ďalšia výrazná postava Niké SBL 31-ročný veterán Tomáš Mrviš, ktorý sa po roku strávenom v „domovskej“ Handlovej vracia na Spiš, kde sa vlani tešil zo zisku titulu. Klub však opustil skúsený pivot Michal Baťka, ktorý bude pôsobiť v talianskej Sérii C. V najvyššej súťaži sa znova objaví aj celý rad mladíkov. Zrejme najviac ich tretí rok po sebe plánuje do boja vrhnúť bratislavský Inter.

PREDSEZÓNNA PROGNÓZA

Káder Patriotov budí rešpekt. V nedávnej minulosti síce disponovali porovnateľnou kvalitou Inter, Prievidza, či Komárno, ale v nadchádzajúcom ročníku parametre levického družstva značne vyčnievajú nad konkurenciu. Favorit je jasný.

Kto však budú hlavní vyzývatelia? V príprave sa dobre prezentovali minulosezónni semifinalisti Lučenec a Komárno, čo potvrdili aj účinkovaním vo Federálnom pohári, kde si tiež zahrali final four a skončili za víťaznou Opavou a Levicami.

 

 

3 OTÁZKY PRED SEZÓNOU

  1. V uplynulom ročníku vyhrali Levice základnú časť s bilanciou 25-3, keď ich zdolal len Lučenec (dvakrát) a Inter. Dokážu Patrioti tento počin zopakovať?
  2. Pred koncom minulej sezóny prestúpil Timotej Malovec z Interu do belehradského klubu Mega a vzápätí vyhral juniorskú obdobu Euroligy. Dokáže sa teraz takto „predať“ nejaký ďalší mladík?
  3. Nájde sa niekto, kto Leviciam výraznejšie skomplikuje alebo napokon aj zhatí cestu za obhajobou majstrovského titulu? Alebo budeme svedkami ďalšej spanilej jazdy Patriotov?

 

 

MAJSTRI SLOVENSKA

1993 BK Davay Pezinok

1994 BC Prievidza

1995 BC Prievidza

1996 BK Inter Slovnaft Bratislava

1997 BK Slovakofarma Pezinok

1998 BK Slovakofarma Pezinok

1999 BK Slovakofarma Pezinok

2000 BK Slovakofarma Pezinok

2001 BK Slovakofarma Pezinok

2002 BK Slovakofarma Pezinok

2003 BK Chemosvit Svit

2004 BK E.S.O. Lučenec

2005 K CERO SPU Nitra

2006 BK E.S.O. Lučenec

2007 Slávia TU Košice

2008 BC Skanska Pezinok

2009 BK AX SPU Nitra

2010 AB Cosmetics Pezinok

2011 BK Astrum Levice

2012 BC Prievidza

2013 BK Inter Incheba Bratislava

2014 BK Inter Incheba Bratislava

2015 MBK Rieker Com-Therm Komárno

2016 BC Prievidza

2017 BK Inter Bratislava

2018 BK Levickí Patrioti

2019 Inter Bratislava

2020 sezóna predčasne ukončená

2021 Spišskí Rytieri

2022 BK Levickí Patrioti

 

Článok vyšiel v denníku Šport, je súčasťou prílohy Denníka Šport pred štartom nového ročníka Niké SBL a Niké Extraligy basketbalistiek, ktorá vyšla v piatok 30. septembra. Ak máte ešte možnosť, neváhajte si piatkový Šport kúpiť. V prílohe toho nájdete na čítanie ešte veľa zaujímavého a k tomu kompletný servis (súpisky, tabuľky, program).

Foto: Lukáš Droppan