EuroBasket 2021 otvorí svoje brány pre šestnásť najlepších reprezentácií starého kontinentu. Ako sme už viackrát uviedli na stránke slovakbasket.sk, istotu postupu majú dve krajiny, ktoré šampionát od 17. do 27. júna organizujú, teda Francúzsko a Španielsko. O zvyšných štrnásť miesteniek sa od novembra 2019 bojuje v kvalifikácii. Tá vyvrcholí zajtrajším záverečným hracím dňom.

Družstvá boli rozdelené do deviatich základných skupín, z toho piatich štvorčlenných a štyroch trojčlenných. Slovensku v trojčlennej H-skupine prisúdil žreb za súperky Maďarsko a Holandsko.

Keď sa pozrieme na postupový kľúč, tak istotu postupu na EuroBasket majú víťazky jednotlivých skupín. Zvyšných päť miesteniek je vyhradených pre reprezentácie, ktoré skončia v základných skupinách na druhej priečke. Družstvá, ktoré sa umiestnia na druhom mieste v štvorčlenných skupinách, mali, pochopiteľne, šancu nazbierať viac bodov a uhrať dobré výsledky proti vyloženým outsiderkám. Aby sa teda zaistila určitá rovnosť šancí medzi tímami na druhých priečkach v štvor a trojčlenných skupinách, FIBA určila nasledovné pravidlo: Reprezentáciám, ktoré skončia druhé v štvorčlenných skupinách, sa nebudú pri rozhodovaní o miestenkách pre ME počítať výsledky zo súbojov s poslednými družstvami. Toto pravidlo môže mať za istých okolností pre Slovensko obrovský význam.

Pravda, aj po štvrtkovej prehre 57:65 živia Slovenky nádej na postup z prvého miesta H-skupiny. Aby im to vyšlo, musia v sobotu zdolať Holandsko o desať a viac bodov. Pripomíname, že už raz sa im to podarilo, keď vlani v novembri triumfovali v Amsterdame 84:64.

Ak Slovenky zdolajú Holandsko o menej ako desať bodov, obsadia v H-skupine konečnú druhú pozíciu. V takom prípade bude treba sledovať výsledky v ostatných skupinách. My sme sa analyticky pozreli, ako to v nich vyzerá a ak sú naše rozbory a predikcie správne, s istotou si dovolíme si tvrdiť iba jediné: postup z druhej priečky je stále možný, ale spoliehať sa naň nemožno. Môžeme si načrtnúť* situáciu v ostatných ôsmich kvalifikačných skupinách a bude nám jasné, prečo.

A-SKUPINA (štvorčlenná): Istými víťazkami sú Slovinky. Vyhrali všetkých päť doterajších duelov a postup im už neunikne. O druhé miesto zajtra hrajú Grécko a Bulharsko. Ak v bubline v slovinskej Ľubľane uspejú Grékyne, budú mať bilanciu 4-2, po odrátaní výsledkov s posledným Islandom 2-2. Druhé však môžu skončiť aj Bulharky, ak zvíťazia o viac než 7 bodov. V takom prípade by mali bilanciu 3-3 a po odrátaní 1-3.

B-SKUPINA (trojčlenná): Istotu postupu má Švédsko. Druhá Čierna Hora si môže vylepšiť bilanciu na 3-1, ak doma v Podgorici zdolá Izrael. Ak prehrá, skončí s 2-2 a negatívnym celkovým skóre.

C-SKUPINA (štvorčlenná): Reprezentantky Bosny a Hercegoviny sú pred záverečným hracím dňom na druhom mieste, no paradoxne, majú istotu postupu, kým prvé Rusky ju zatiaľ nemajú. Dejiskom bubliny je ruský Orenburg. Ak Rusky zdolajú Švajčiarky, s bilanciou 5-1 skončia prvé v skupine, bez ohľadu na výsledok duelu Bosna a Hercegovina – Estónsko. Bosniačkam by patrila druhá pozícia, a to buď s bilanciou 5-1, alebo 4-2, po odpočítaní výhier nad najslabším Estónskom 3-1 alebo 2-2. Rovnakú bilanciu 5-1 alebo 4-2 môže mať aj Rusko, po odpočítaní zápasov s Estónskom by to bolo tiež 3-1 alebo 2-2. Takmer naisto pri výrazne plusovom skóre.

D-SKUPINA (štvorčlenná): Česká republika je na čele s bilanciou 4-1, iba o skóre zo vzájomných duelov s druhým Talianskom, ktoré má identickú bilanciu. Bublina sa koná v Istanbule, Česko sa stretne s Dánskom, Taliansko s Rumunskom. Nie je jasné, kto obsadí štvrtú priečku a výpočet možných alternatív zostáva pomerne široký. Ak však Češky aj Talianky naplnia role favoritiek, práve tím z Apeninského polostrova skončí druhý s bilanciou 5-1. Po odrátaní 3-1. Ale tu sa situácia môže skutočne ešte zamotať.

E-SKUPINA (trojčlenná): Srbky si prvú priečku a postup na ME poistili už vlani v novembri. Druhé skončilo Turecko s bilanciou 2-2, avšak s výrazne pozitívnym skóre 273:248.

F-SKUPINA (trojčlenná): Pred posledným hracím dňom sú prvé Britky, no tie už do diania nezasiahnu. V lotyšskej Rige si to ešte rozdá Poľsko s Bieloruskom. Skupinu zrejme vyhrajú Bielorusky, isté je, že tím na druhej priečke bude mať bilanciu 2-2 a zrejme aj negatívne skóre.

G-SKUPINA (štvorčlenná): Belgičanky si prvenstvo a postup na EuroBasket poistili už vlani v novembri. Druhá skončí Ukrajina, ktorá si v Portugalskom Matosinhos ešte zmeria sily s Fínskom. Ukrajinky budú mať bilanciu 4-2 alebo 3-3. Ani tu nie je zrejmé, či ako posledné skončí Portugalsko alebo Fínsko, ale v oboch prípadoch by Ukrajina po odrátaní zápasov s najslabším mohla mať bilanciu buď 2-2 alebo 1-3. 

I-SKUPINA (trojčlenná): Chorvátsko už z prvej priečky nik nezosadí. V Rige si o druhé miesto zahrajú domáce Lotyšky s Nemkami Ak chcú skončiť druhé, musia vyhrať. V každom prípade, družstvo na druhej priečke bude mať celkom isto bilanciu 2-2 a je dosť možné, že aj záporné celkové skóre (oba tímy majú aktuálne -15).

RESUMÉ? Ako vidno z tohto prehľadu, nádej na postup z druhej priečky je síce stále reálnou možnosťou, no spoliehať sa na ňu nemožno, keďže sa odvíja od priveľkého množstva premenných – od celého radu ďalších výsledkov. Slovenky musia v sobotu bezpodmienečne vyhrať, inak by v skupine skončili na poslednej tretej pozícii. Ideálne by teda bolo vyhrať dvojciferným rozdielom, vyhrať H-skupinu a nepozerať sa na ďalšie výsledky. A presne taký je plán, o ktorom hovoria tréner Juraj Suja s asistentom Petrom Jankovičom a aj samotné reprezentantky. Držme im palce.

*Bez záruky. Ak ste v našich kalkuláciách našli chybu, dajte nám vedieť na Facebooku.