Víťaz SBA 3×3 Tour na World tour do Holandska, U23  premiérovo na Majstrovstvách sveta, ženy opäť vo FIBA Women’s series, FIBA Nations League na Slovensku.

Sezóna 3×3 basketbalu klope na dvere. Už 14. mája rozbiehame tradičnú SBA 3×3 Tour, ktorá tak ako minulý rok, bude mať 8 kvalifikačných kôl  a veľké finále v bratislavskej Eurovea. Víťaz SBA 3×3 Tour 2022 bude mať možnosť štartovať na podujatí prestížnej svetovej FIBA série World Tour, konkrétne v holandskom Utrechte.

Reprezentácie mužov a žien zabojujú 3. a 4. júna v Tel Avive o miestenky na Euro Cup, reprezentácie do 23 rokov mužov a žien sa predstavia vo svetovej sérii tejto kategórie, ktorá nesie názov FIBA 3×3 U23 Nations League, ženy uvidíme v špičkovej svetovej sérii  FIBA Women’s series. Vrcholom tejto sezóny bude historicky prvá účasť našej reprezentácie na Majstrovstvách sveta. Reprezentácia mužov do 23 rokov si v minulej sezóne vybojovala účasť na tomto významnom podujatí. Podotýkame, že účasť na MS je podmienená umiestnením sa vo svetovom ranking do 20. miesta. Z jednotlivých kontinentov však môže postúpiť len 10 top krajín a my sme jednou z nich.

Mužskú zložku bude mať aj tento rok pod palcom Ondrej Haviar a ženkú Richard Kamenský.

Slovenská basketbalová asociácia sa aj tento rok rozhodla organizovať na domácej pôde jednu z konferencií svetovej série FIBA U23 3×3 Nations league. Po minulom roku, kedy sme toto podujatie usporiadali premiérovo, boli zo strany FIBA pozitívne reakcie a preto sme sa rozhodli ísť do toho opäť.

Dejiskom podujatia, ktoré sa uskutoční v dňoch 1. – 3. júla, bude nové obchodné centrum Nivy v Bratislave (kedysi na mieste sídlila autobusová stanica). Okrem našej mužskej a ženskej reprezentácie do 23 rokov, budú môcť diváci vidieť reprezentácie Česka, Slovinska, Rakúska, Maďarska a na posledného účastníka sa ešte čaká. Viac informácií k tomuto významnému FIBA podujatiu prinesieme čoskoro.

Taka ko minulý rok, je našim mediálnym partnerom šport.sk, vďaka ktorému Vám budeme prinášať vždy čerstve informácie z našej 3×3 kuchyne. Pripravujeme opäť kvalitný komentovaný live stream zo všetkých zástavok SBA 3×3 Tour, či už prostredníctvom šport.sk, alebo našich sociálnych sietí.

Program tour:

14.5.      Košice

28.5.      Žiar n. Hronom

4.6.        Lučenec

11.6.     Bratislava – Petržalka

25.6.     Sereď

9.7.       Komárno

23.7.     Handlová

6.8.       Trenčín

13.8.     Eurovea – Bratislava FINAL

24.9. – 25.9.  – FIBA World Tour – Utrecht, Holandsko (víťaz SBA 3×3 Tour)

Reprezentácie: zatiaľ známe dátumy

3.6. – 4. 6. Kvalifikácia muži/ženy Euro cup, Tel Aviv, Izrael

1.7. – 3.7. FIBA 3×3 U23 Nations League, Bratislava, Slovensko

2.8. – 4.8. FIBA 3×3 U23 Nations League, Szolnok, Maďarsko

5.10. – 9.10 – FIBA 3×3 U23 Wolrd Cup, Bukurešť, Rumunsko

FIBA Women’s series –  10 podujatí v mesiacoch máj – september

Marek Adamčík (3×3 SBA): “Snahou oddelenia 3×3 basketbalu, je držať krok s neustále rastúcou úrovňou svetového 3×3 basketbalu. Našou prioritou je pripraviť tour, ktorej víťaz bude mať šancu nazrieť do prestížnej svetovej série. Podmienky, ktoré musíme splniť nie sú jednoduché a nie vždy je to o peniazoch. Ďalšou z priorít je účasť našich reprezentácií vo FIBA 3×3 súťažiach ako sú kvalifikácia na Euro cup, Nations League, či Women’s series. Keďže je svetový 3×3 basketbal postavený na bodovaní a rankingoch, bez účasti na týchto podujatiach a bez vysoko hodnotenej SBA 3×3 Tour by sme mohli zabudnúť zabojovať o šancu dostať sa na Majstrovstvá sveta či  do vysnenej olympíjskej kvalifikácie. Veľká vďaka patrí Slovenskej basketbalovej asociácii za podporu.”