V piatok 1. novembra sa Andrej Kuffa oficiálne stal generálnym sekretárom SBA. Keďže sme na Slovensku mali štátny sviatok, mohlo by sa zdať, že prvý pracovný deň vo funkcii zažil až v pondelok, opak je však pravdou…

Ako sa cítite na funkcionárskej stoličke počas prvého dňa?
V podstate prvý pracovný deň bol už v piatok, keď som sa zúčastnil na FIBA Get-Together v Prahe. Tam som sa oficiálne predstavil ľuďom z FIBA a snažil sa získať nové kontakty. Čo sa týka práce na sekretariáte, zašiel som tam občas už počas uplynulého mesiaca, aby som spoznal všetky procesy a tiež nových kolegov.

Stihli ste si už zariadiť kanceláriu?
Zatiaľ na to úplne nebol čas, zariadenie príde postupne. Skôr to však budú iba malé dekorácie. Určite mi v tom pomôže snúbenica, ktorá sa práve zariaďovaniu kancelárií pracovne venuje.

Aká je vaša najbližšia agenda, aké úlohy máte na stole?
Najbližšie nás 17. novembra čaká zápas ženskej reprezentácie v Maďarsku, na ktorý do Soprona vyšleme aj fanúšikovský autobus. Potom je to z akcií národného tímu turnaj V4 pre U16 v Leviciach. Mladšie kategórie U13 až U15 budú mať kratšie reprezentačné kempy a absolvujú aj vianočný turnaj v Plzni. Rozbieha sa taktiež Minibasketshow, takže je toho naozaj dosť.

Prichádzate s myšlienkami, kam a akým spôsobom posunúť slovenský basketbal?

Myslím, že myšlienky kam a ako už existujú. Je potrebné začať od najmenších detí, aby sme zvýšili členskú základňu. Potrebujeme ukázať v dobrom svetle našich reprezentantov a reprezentantky, aby mali deti svoje vzory. V národných družstvách musíme udržať istú kontinuitu, ktorá prežije aj prípadné zmeny vedenia SBA.

Aký kolektív ste stretli v novej práci?

Veľmi dobrý! Naozaj sa teším na spoluprácu. Samozrejme, všetkých som už v podstate poznal aj predtým, keďže sa v basketbale pohybujem už dlho. Týmto by som chcel tiež zagratulovať Andy Kulichovej k narodeniu syna Riška a popriať veľa zdravia!

Peter Zagiba