V devätnásťčlennej nominácii na blížiaci sa dvojzápas proti Srbsku – v Belehrade hráme v piatok 25. a doma, v Leviciach, v pondelok 28. februára – sa objavilo aj niekoľko mladých pušiek. Povestným „Benjamínom“ je ešte stále neplnoletý Timotej Malovec, ktorý už absolvoval premiéru v kvalifikačných bojoch o postup na MS 2023. O moc starší však nie sú ani Marcel Bátovský a Dávid Novák.

Keď vznikali rozhovory s talentovanými adeptmi na reprezentačný dres, ešte nemohlo byť oficiálne známe, či sa napokon prepracujú až do finálnej dvanástky, ktorá sa ocitne na zápasovej súpiske. Isté však je jedno: patria medzi basketbalistov, ktorí sú budúcnosťou slovenského basketbalu a nášho národného tímu.

My sme sa s obomi zhovárali po oznámení nominácie, pred blížiacim sa zrazom. Rozhovor s nimi uverejňujeme exkluzívne na oficiálnej stránke SBA ako dvojdielnu sériu.

Dnes predstavujeme staršieho z tejto dvojice, 21-ročného, 194 cm vysokého krídelníka či rozohrávača Marcela Bátovského hrávajúceho českú najvyššiu súťaž NBL za jeden z najslávnejších českých klubov USK Praha.

Preraďte, ako sa talentovaný chalan z Levíc ocitol v USK Praha? A vlastne, ako sa vôbec dostal k basketbalu?

„Odmalička som bol vedený k športu a vyskúšal som si viaceré. Pamätám si, že medzi chalanmi som bol jeden z tých vyšších. Plus som žil v malom basketbalovom meste, takže som k tomu prišiel takou prirodzenou cestou. V Leviciach som hral takmer všetky mládežnícke súťaže. Myslím, že bod zlomu prišiel v momente, keď som sa ukázal na turnaji v Maďarsku, kde hral aj USK Praha, ktorý ma neskôr oslovil.“

Mali ste nejaké hráčske vzory, ktoré vás na tejto ceste inšpirovali?

„Popravde, nikdy som nemal iba jedného hráča, ktorého by som obdivoval. Je ich viacej a od každého sa snažím čosi odkukať.“

Vekom ste stále mladý basketbalista, no už ste sa uchytili na dobrej adrese. Často diskutovanou témou je prechod mladých talentov do mužskej kategórie. Čo vám prišlo najnáročnejšie pri tom prechode? Na čo by sa, podľa vás, mali mladí hráči sústrediť?

„Je pravda že prechod do profesionálneho basketbalu môže byť náročný pre mladších hráčov. Profesionálny basket je určite fyzickejší, rýchlejší a náročnejší na taktiku. Myslím si, že  najdôležitejšie je ako to ma hráč nastavené v hlave. Každý mladý basketbalista by mal pracovať na sebe viac ako tí starší, čo dostávajú viac príležitostí. Plus je dôležité byť pravidelne na tímových tréningoch plne koncentrovaný a dokázať trénerovi, že si zaslúžite hrať.“

V regióne strednej Európy je pomerne atypické, že družstvo vedie americký kouč. V prípade USK Praha to však nie je nič nové. Vidíte možno rozdiel v tom, ako pracuje kouč z USA v porovnaní s inými trénermi, s ktorými ste spolupracovali? A potom, venuje sa Joshua King nejako zvlášť aj práci s mladíkmi?

„Je to prvýkrát, čo mam amerického trénera a môžem povedať, že sú tam určité rozdiely v porovnaní s európskymi. Americká mentalita je o dosť pozitívnejšie ladená ako tá naša, európska, a to nielen u trénera, ale aj u hráčov. Mám pocit, že aj náš útok má taký americký nádych. Je založený na jednoduchej a rýchlej hre. Sme najmladší tím KNBL, takže tréner od nás chce, aby sme celý zápas pressovali. Bránenie od polovice ihriska v našej obrane neexistuje.

Máte 21 rokov a stále ešte patríte medzi mladé „prospekty“. Máte predstavu, kde sa chcete vidieť povedzme o päť rokov?

„Určite by som sa chcel vidieť niekde, kde sa mi bude dariť. Ale mám ešte veľký kus roboty pred sebou. Obdivujem nemeckú Bundesligu a taliansku LBA.

Už skôr sa vaše meno objavilo v spojitosti so seniorskou reprezentáciou. V týchto dňoch, pred blížiacimi sa zápasmi proti Srbsku, sa s ňou opäť intenzívne spája. Čo to pre vás znamená?

„Je to pre mňa veľká pocta a určite to neberiem ako samozrejmosť. Chcem pre slovenský basketbal len to najlepšie a keď mám možnosť tomu pomôcť, tak je to skvelé.“

V kvalifikácii MS hráme v náročnej skupine so Srbskom, Lotyšskom a Belgickom. Ani v nej nechceme pohorieť. Ale je zrejmé, že tím sa buduje aj s víziou kvalifikácie ME, ktorá bude pre svoj formát isto „hrateľnejšia“. Aj vy budete skúsenejší. Uvažujete aj týmto smerom k Eurobasketu 2025?

„Momentálne rozmýšľam o kvalifikácii MS 2023 a pravdupovediac, o kvalifikácii na budúce ME som moc nerozmýšľal. Teraz je pre nás najdôležitejšie pripraviť sa na zápasy so Srbskom. Každopádne verím, že náš tím má veľký potenciál uhrať skvelé výsledky ako v kvalifikácii MS tak aj ME.“

Viackrát sme spomenuli Srbsko, nášho najbližšieho súpera. Čo sa vám vybaví, keď sa v súvislosti s basketbalom spomína Srbsko?

„Asi nemusím hovoriť, že Srbsko patrí k najlepším tímom sveta. V zostave má mnoho známych mien. Trocha ma mrzí, že tam teraz nebudú tie najväčšie hviezdy. V každom prípade verím, že v momentálnej zostave, sa dajú poraziť.“