Reprezentanti Bosny a Hercegoviny sú pred európskym šampionátom basketbalistov do 18 rokov, ktorý sa od soboty začne v Bratislave a Piešťanoch, v zložitej situácii. Pre viaceré absencie im bude chýbať viacero opôr. Napriek tomu neskladajú zbrane a v bratislavskej D-skupine, kde budú ich súpermi aj mladí Slováci, chcú zohrať dôstojnú úlohu a vyhnúť sa bojom o záchranu.

Dvojicu ťahúňov mládežníckeho výberu Džanan Musa, Njegos Sikiras povolalo vedenie federácie do A-tímu, ktorý čaká predkvalifikácia o postup na MS 2019. V nej sa Bosna stretne v dvojzápase aj Slovenskom, ktoré vedie kouč Ivan Rudež.

Musa so Sikirasom patrili medzi najväčšie hviezdy kontinentálneho šampionátu hráčov do 16 rokov, ktorý Bosna pred dvoma rokmi v Litve ovládla a získala prekvapujúci titul. Vtedajší nečakaný úspech oslavovalo v uliciach Sarajeva 50.000 ľudí a zaradil sa medzi prvé medzinárodné úspechy balkánskej krajiny v ére samostatnosti.

Musu vyhlásili za najužitočnejšieho hráča šampionátu, keď mal priemery 23,9 bodu, 9,1 doskoku a 6,3 asistencie na zápas. Jeho líderskú úlohu v tíme na turnaji v Bratislave a Piešťanoch zaujme elitný tvorca hry Sani Campara.

Ten od roku 2016 pôsobí v juniorke Realu Madrid. V španielskom veľkoklube s ním majú veľké plány, od budúcej sezóny by mal absolvovať niekoľko tréningov aj s A-tímom „bieleho baletu“. Campara si obliekol dres osemnástky Bosny a Hercegoviny už na vlaňajšom šampionáte v tureckom Samsune. „Tento rok nám na turnaji chýbajú viacerí mimoriadne dôležití hráči ako Musa, Mutič, Kočič alebo Sikiras. Kľúčovou osobnosťou družstva bude nepochybne Sani Campara z Realu Madrid, ktorý bol aj členom reprezentácie do 16 rokov a pred dvoma rokmi s ňou vyhral európsky šampuonát. O pár rokov bude špičkovým rozohrávačom a špílmachrom seniorského národného tímu,“ povedal na adresu svojho prvého rozohrávača tréner Bosny a Hercegoviny Boris Džidžič.

Zápas Slovensko – Bosna a Hercegovina je na programe v nedeľu 30. júla o 18:00 h v bratislavskej Hant aréne.