Slovenský basketbalista Vladimír Brodziansky zabojuje o miestenku v najlepšej súťaži sveta, v rámci NBA Summer League sa objavil na súpiske finalistu z predchádzajúcej sezóny Clevelandu Cavaliers.

Dvadsaťštyriročný pivot bol predchádzajúce tri sezóny súčasťou univerzity Texas Christian. Najvýraznejšie dal o sebe vedieť v záverečnom roku, keď ako člen základnej zostavy mal priemer 15,2 bodu, 5,1 doskoku, 1,1 asistencie a 1,6 bloku na zápas. Tieto výkony mu vyniesli miesto v jednom z najlepších tímov konferencie Big 12, bol tiež súčasťou Recee’s College All-Star zápasu a nominovali ho aj na cenu Kareema Abdul-Jabbara pre najlepšieho pivota roka. S tímom sa tiež po 20 rokoch zúčastnil legendárneho March Madness.

Slovenský basketbalista ukončil pôsobenie na univerzite ako hráč s najväčším počtom blokom v histórii školy (171) , v streleckých tabuľkách je jedenásty, na svojom konte mal 1364 bodov. Brodziansky už má za sebou tréningy v Houstone Rockets a Los Angeles Lakers. „Som veľmi vďačný organizácii Cleveland Cavaliers za šancu byť súčasťou Summer League v ich drese, je to pre mňa obrovská pocta. Nesmierne si vážim túto jedinečnú šancu. Plne si uvedomujem silu a obrovský talent konkurencie. Budem sa snažiť vydať zo seba to najlepšie a využiť túto nesmierne cennú skúsenosť čo najlepšie, aj pre môj ďalší basketbalový a osobnostný rast,“ povedal nám Brodziansky. 

Súčasťou Cavaliers sú v rámci Summer League viaceré zaujímavé mená, vrátane tohtoročnej osmičky NBA draftu Collina Sextona. Nechýba ani Cedi Osman či Ante Zizič. Cleveland začne svoje účinkovanie z piatka na sobotu, keď si zmeria sily s Washingtonom Wizards. Nasledujúci deň ich čaká duel proti Chicagu Bulls a z pondelka na utorok bude ich súperom Indiana Pacers.

Doteraz jediným Slovákom, ktorý okúsil NBA, je Richard Petruška. V zámorskej profilige odohral jednu sezónu 1993/1994, ktorá sa pre neho skončila ziskom titulu.

Autor: Michal Duchovič

Foto: theathletic.com