Slovenský basketbalista Vladimír Brodziansky začne svoju profesionálnu kariéru v Španielsku, kde sa dohodol na dvojročnom kontrakte s účastníkom najvyššej súťaže El Monbus Obradoiro.

Odchovanec prievidzského basketbalu preukazoval svoj basketbalový talent už v mladom veku, čo si všimli zástupcovia prestížnej akadémie na Kanárskych ostrovoch. Po ročnej anabáze sa presunul na americkú pôdu, prvý ročník hájil farby Pratt Community College, ďalšie tri sezóny bol súčasťou univerzity Texas Christian. Predchádzajúci ročník mal v priemere 15,2 bodu, 5,1 doskoku, 1,1 asistencie a 1,6 bloku na zápas. Tieto výkony mu vyniesli miesto v jednom z najlepších tímov konferencie Big 12, bol tiež súčasť Recee’s College All Star zápasu a nominovali ho aj na cenu Kareema Abdula-Jabbara pre najlepšieho pivota.

Brodziansky skúšal v lete preniknúť do zámorskej NBA, v rámci Summer League hral za Cleveland Cavaliers. V šiestich stretnutiach zaznamenal v priemere 4,5 bodu a 2,8 doskoku. „Vladimír je univerzálny hráč do priestoru pod košom. Jeho schopnosť pracovať, fyzicky sa zdokonaľovať a inteligencia ho predurčujú k neustálemu napredovaniu. Veľmi si ceníme, že čakal na nás v čase, keď bol trh a my v špeciálnej situácii. Podpísali sme ho teraz, ale zároveň myslíme aj do budúcnosti,“ uviedol pre klubový web prezident José Luis Mateo.

Autor: Michal Duchovič

Foto: obradoirocab.com