Slovenská basketbalová asociácia pokračuje v organizovaní kempov pre dievčatá vo veku 14-15 rokov pod vedením ústredného trénera mládeže Richarda Kamenského a po sérii prvých kempov prebehlo už aj druhé.

Druhý kemp na západe bol zorganizovaný v dňoch 17. 2. – 19. 2. 2019 v Seredi, ako asistent pri ňom spolupracoval Martin Bosý. Kemp číslo dva na východnom Slovensku bol v dňoch 10.3. – 12. 3. 2019 v Košiciach, asistentmi boli Antonio da Cruz a Ivana Jalčová

Každý kemp tradične pozostával zo  štyroch dvojhodinových tréningových jednotiek, ktoré boli zamerané najmä na zdokonaľovanie herných činností jednotlivca. Pracovalo sa na zlepšení ovládania lopty, techniky prihrávania, hre 1 na 1, 2 na 2 a 3 na 3, spacingu, zdokonaľovaní čítania hry, reagovania na rôzne situácie z hry a obrannej tranzícii.

 

Hráčky, ktoré sa zúčastnili na kempe Západ:

Gergelyová Zaira, Eliášová Ema, Surmanová Simona, Kubinová Viktória, Kubalová Emma (Piešťany, Stará Turá, Nové Mesto nad Váhom, Myjava), Molnárová Anna Laura (Széchenyi KA SE Győr), Podhradská Tamara, Lichá Lucia, Michalová Lucia (BK ŠKP 08 B.Bystrica), Užovičová Liana, Dudonová Nina, Žemlová Alžbeta, Vaňovčeková Lilian, Nagyová Ema, Jakubčeková Hana, Ďuračková Rebeca (BK Lokomotíva Sereď), Laššáková Laura, Vrbjarová Hanka, Ziburová Adela (BK Slovan Bratislava), Gelnarova Ema (BKM Junior UKF Nitra), Cabaníková Ema (ŠBK Handlová).


Pozvané boli aj nasledovné hráčky, ktoré sa ospravedlnili:
Macejková Dušana, Janštová Nina, Kollárová Dominika (školské povinnosti),
Mičutková Ivana, Majerová Sára (zdravotné dôvody),
Gavláková Nina, Pučíková Sabina, Krippnerová Sofia, Valová Magdaléna, Lojová Lenka (klub hráčky neuvoľnil),
Neuschlová Vera (osobné dôvody).

 

Hráčky, ktoré sa zúčastnili na kempe Východ:
Kubíková Nicol, Brózová Ema, Sliacka Simona, Páteková Jana (MBK Ružomberok), Solotruková Sarah, Vančová Patrícia (ŠŠK Basket Stará Ľubovňa), Michlíková Natália, Dlugošová Viktória, Sagalincová Martina, Husková Terézia (BAM Poprad), da Cruz Carlota Sofia (ŠKBD Spišská Nová Ves), Findrikova Petra, Drimáková Alexandra, Viznerová Nina, Rosičová Michaela, Holomaniová Karin, Majerniková Karolína, Paulovičová Žofia (Young Angels Košice), Radoslava Nigutová, Nina Dzurová, Tereza Daňková, Lucia Škvareková (CBK Ťahanovce Košice 2005), Koštálová Sofia (ŽBK Rožňava), Žondorová Zuzana (TYDAM UPJŠ Košice).

 

Vyjadrenie asistentky Ivany Jalčovej:
Moja prvá aktívna účasť na kempe U15/U14 mi pomohla viac nazrieť do tejto kategórie, keďže v sezóne pôsobím v staršej súťaži, nemala som možnosť vidieť všetky baby v zápasoch. Kempy sú zamerané viacmenej na rozvoj individuálnych herných činností jednotlivca a mohli sme vidieť, ako dievčatá reagujú na jednotlivé situácie a pokyny, či bez obrany, alebo v samotnej hre s obrancom. Keďže v lete budem pri reprezentácii U16, aj tento kemp a konfrontácia dievčat z východu mi pomohla získať  lepší prehľad o hráčkach a potenciálnych adeptkách na reprezentačný dres.

Vyjadrenia hráčok:

Liana Užovičová (BK Lokomotíva Sereď)
Pozvánka na ďalší kemp vo mne vzbudila opäť radosť. Znova som už len odpočítavala dni do jeho začiatku. Na kempe, ako aj na každom inom, som nabrala nové skúsenosti, dostala nové rady od trénerov a tiež od šikovných spoluhráčok. Trénovalo sa mi veľmi dobre, keďže tomu nechýbala energia, úsilie  a sila kolektívu. Som rada, že mám možnosť sa viac spoznať s vybranými dievčatami a trénovať s nimi na spoločných tréningoch.

Simona Surmanová (BK Nové Mesto nad Váhom)
Pre mňa bol kemp prínosom, mala som možnosť zahrať si s hračkami z iného klubu, pomerať si s nimi silu a naučila som sa nove veci, ktoré zužitkujem v obrane. Tréningy boli namáhavé, čo ma nútilo k tomu, aby som viac pracovala. Organizačne to bolo okej a kolektív tiež.

Radoslava Nigutová (CBK Košice)
Bola som rada ale aj prekvapená, že som dostala pozvánku. Tréningy neboli až také  ťažké,  aké  som si myslela, že budú. Veľmi sa mi páčilo na kempe v Starej Ľubovni, ale aj v Košiciach. Kempy by mohli trvať dlhšie.

Natália Michlíková (BAM Poprad)
Keď som dostala pozvánku na kemp do Košíc, veľmi som sa potešila, keďže som sa kvôli chorobe nemohla zúčastniť na prvom kempe. Avšak minulý rok som sa tiež zúčastnila a vedela som, čo ma čaká. Očakávala som náročné tréningy s hrou 1 na 1. S dievčatami sme si sadli a boli sme dobrý kolektív. Na tréningoch sme nabrali nové skúsenosti a mimo nich som spoznala dievčatá z iných družstiev. Každej hráčke by som dopriala zažiť takýto kemp.

Každá hráčka, ktorá sa vyjadrila ku kempu po jeho absolvovaní, vyslovila nadšenie a motiváciu do ďalšej práce. A presne aj to by malo byť cieľom stretávania sa hráčok už od štrnástich rokov a kým sa prepracuje až do prvej reprezentácie s účasťou aj na majstrovstvách Európy, čo je reprezentácia do šestnásť rokov, môže mať za sebou účasť na 5-6 kempoch. Sledujeme a vidíme rozvoj, prípadne stagnáciu každej hráčky, ktorá trénuje v inom prostredí proti iným hráčkam a tým musí vyvinúť väčšiu snahu na dosiahnutie cieľa a pod. Z úst zúčastnených niekoľkokrát odznelo, že by sa im páčilo, keby kempov bolo viac a trvali dlhšie.