nska do 18 rokov už tento víkend čaká v domácich podmienkach vstup do európskeho šampionátu tejto vekovej kategórie, ktorý bude v Bratislave a Piešťanoch od 29. júla do 6. augusta. Mladí Slováci sa predstavia v bratislavskej D-skupine, ich súpermi budú postupne Lotyšsko (29. júla), Francúzsko (30. júla) a Bosna a Hercegovina (1. augusta).

Ďuriš má v nominácii už len jeden otáznik

Tréner slovenskej osemnástky Richard Ďuriš zúžil nomináciu na blížiaci sa šampionát na trinásť hráčov. Po stredajšej generálke, ktorou bude prípravný zápas za zatvorenými dverami proti Litve, určí finálnu dvanástku. „Po predchádzajúcich prípravných zápasoch v Česku vypadli z nominácie Jozef Huljak a Dominik Havel a to z toho dôvodu, že boli na pozíciu rozohrávača. Tam sme sa rozhodli pre Martina Danieliča ako druhého rozohrávača pretože výkonnosť bola približne na úrovni ako v ich prípade, ale je o rok mladší. Stále platí, že ak sú hráči na rovnakej výkonnostnej úrovni, tak aj s výhľadom do budúcnosti berieme toho mladšieho,“ uviedol k nominácii kouč Ďuriš.

Ako posledná preverí mladých Slovákov pred šampionátom Litva. Pobaltská krajina patrí medzi basketbalové veľmoci na starom kontinente vo všetkých vekových kategóriách a aj na ME U18 budú mladí Litovci isto útočiť na medailu. „Zápas proti Litve, ktorý bude pre nás posledným zo série prípravných duelov, nám môže nastaviť zrkadlo našej výkonnosti. Je to mužstvo, ktoré sa predikuje na účasť v najlepšej štvorke celého turnaja. Každý zápas na šampionáte musí byť pre našich hráčov obrovská skúsenosť a musí im to dodať sebavedomie, keďže majú možnosť konkurovať tým najlepším zo svojej kategórie,“ dodal Ďuriš.

Bratislava i Piešťany sú pripravené na šampionát

Organizátori ME U18 majú pred sebou posledné prípravy tak, aby boli na šampionát čo najlepšie pripravení. Šéf organizačného výboru Martin Struhár zverejnil aj informácie ohľadne vstupeniek.„S prípravami finišujeme tak, aby sme boli pripravení na príchod prvých delegácií, aby bol úspešne odštartovaný celý turnaj a účastníci sa cítili u nás čo najkomfortnejšie. Čo sa týka vstupeniek, zvolili sme jednoduchú taktiku. Deti a mládež do 15 rokov majú vstup zdarma, pre ostatných sú pripravené jednodňové vstupenky v cene 5 eur,“uviedol Struhár.

V úspech podujatia je presvedčený aj šéf SBA Pavel Bagin. „Bratislava a Piešťany budú po prvý raz hostiť európsku špičku v tejto vekovej kategórii, z čoho sa tešíme. Do príchodov prvých tímov zostáva už len pár hodín a verím, že nielen hráči, ale aj skauti, fanúšikovia a hostia sa budú u nás cítiť naozaj dobre. Všetko je pripravené na to, aby sa začali prvé súboje,“ uviedol Bagin.

Program zápasov SR 18 na ME v Bratislave a Piešťanoch:

29.07.2017     SLOVENSKO – Lotyšsko (HANT aréna, Bratislava, 18:00)

30.07.2017     SLOVENSKO – Francúzsko (HANT aréna, Bratislava, 18:00)

01.08.2017     SLOVENSKO – Bosna a Hercegovina (HANT aréna, Bratislava, 18:00)

 

Aktuálna nominácia SR 18 na ME:

Maroš Želizňák, Dávid Javorský, Milan Janošov (všetci GBA Praha/ČR), Martin Bizub (Iskra Svit), Dominik Kubala, Branislav Mátych (obaja ICM Považská Bystrica), Jakub Kádaši (Science City Viedeň/Rak.), Tomáš Pavelka (CBA Gran Canaria/Šp.), Juraj Páleník (MBK Karlovka), Alex Ondruš (Inter Bratislava), Martin Danielič (Levickí Patrioti), Matej Majerčák (Spišská Nová Ves), Jakub Mokráň (MBA Prievidza)