Tri úvodné stretnutia prvého kola dnes odštartujú play-off Niké Slovenskej basketbalovej ligy. Hrá sa len na dve víťazstvá, a tak každé zaváhanie môže mať fatálne následky.

Štvrťfinále sa netýka dvoch účastníkov ročníka 2021/22. Levice, ktoré s bilanciou 25-3 suverénne ovládli základnú časť, s náskokom  až ôsmich víťazstiev pred druhým Komárnom, môžu doliečiť boľačky a dôkladne sa pripraviť na semifinále. Na opačnom konci skončila Prievidza a do play-off sa vôbec neprebojovala. V nadchádzajúcich týždňoch si zahrá baráž o udržanie v SBL. Čeliť bude trom prvoligistom – Nitre, Žiline a juniorom Levíc – a s každým sa stretne raz doma a raz vonku.

Z dvojíc, ktoré s definitívnou platnosťou určilo až záverečné 28. kolo základnej časti, predpokladáme dramatickú zápletku iba v jednej. Pri všetkej úcte k Svitu a Handlovej, Komárno i Lučenec sú v konfrontácii s nimi jasnými favoritmi.

Komárňania po vianočných sviatkoch stratili skvelé „momentum“, ktoré im vynieslo desaťzápasovú víťaznú sériu. Káder však vystužili o skúseného Aleksandara Vlahoviča. Keďže sa na poslednú chvíľu aj so šťastím vrátili na druhú pozíciu, kým Handlová spadla na siedmu, osud im postavil do cesty hrateľného súpera, ktorý aktuálne ťahá osemzápasovú sériu nezdarov. Navyše, trikrát ho už v tejto sezóne zdolali.

Nováčik je jasný favorit. Čo robiť, aby tieto očakávania naplnil, objasňuje prezident Boban Tomič: „Už počas sezóny sme každý zápas brali ako play-offový. Našim cieľom bolo play-off. Teraz, keď sme skončili na druhom mieste, stali sme sa favoritmi štvrťfinálovej série. Podľa toho sa budeme správať. Neutekáme od toho! Jednoznačne je našim cieľom postúpiť do ďalšieho kola. Prvý zápas berieme ako každý z doterajších a chceme to dokázať aj na ihrisku.“

Lučenčania v sobotu prehrali trojkou inkasovanou vedno s klaksónom o jediný bod 98:99. Ich premožiteľom bol práve Svit. Dôsledok? Lučenec musel uvoľniť druhé miesto Komárnu, Svit sa vďaka trom víťazstvám v úplnom finiši predral pred Handlovú. Aká je ale šanca, že sa Iskra dokáže znova rovnako „zblázniť“?

Bez toho totiž sotva zdolá favorizovaný BKM aspoň doma (čo sa jej zatiaľ nepodarilo). Lučenecký Ján Zorvan hovorí, aké ponaučenie vyplynulo zo soboty: „Vieme, že musíme hrať koncentrovanejšie po celý zápas. Hlavne v obrane. Od toho sa môže odvíjať naša hra a bude to azda fungovať.“

O Lučenci sa pritom hovorí rovno ako o favoritovi na účasť vo finále. Hráči sa však podľa 26-ročného pivota podobnými úvahami nerozptyľujú a zbytočne si nepripúšťajú tlak: „Neriešime to. Vieme, že v prvom rade musíme prejsť cez Svit. Až po tom sa môžeme pozerať ďalej. Nebude to ľahký súper.“

V sérii Interu so Spišskou Novou Vsou by sme azda mierne favorizovali Bratislavčanov pred úradujúcim majstrom. Napokon, v ich prospech hovorí aj vzájomná bilancia 3-1. Lenže Inter už v januári pre zranenie prišiel o rozohrávača Ivana Gandia-Rosu. Skvele dieru zacelil sotva 18-ročný Martin Koller. V rovnakom čase to ale „zabalili“ iní traja perspektívni mladíci. Aby toho nebolo málo, zaúradoval covid-19, po ňom si svoju daň zas vybral nabitý program. V sobotu nehral najlepší strelec Džiugas Slavinskas a zo zápasu odstúpil Trevor Blondin. „Štvrté miesto nám dáva o trochu väčšie nádeje. Hoci nemôžeme hovoriť o výhode domáceho ihriska, lebo v Pezinku celú sezónu hráme akoby vonku. O fyzické sily by som sa nebál, sme v dobrom stave, sme v rytme. Aj mentálna stránka bude v poriadku,“ vraví tréner Oleg Meleščenko a pokračuje: „Je tu nová vízia pre našich mladých. V minulej sezóne boli viac štatistami pozerajúcimi, čo sa deje, teraz bude výsledok záležať od nich. Trochu sa obávam, aby na seba zbytočne netlačili. Chcem, aby len hrali maximum, čo môžu. Z toho budeme vychádzať. Musíme pokračovať v tom, čo sme robili počas sezóny. S tým, čo všetko sa stalo, kto hral či nehral, bola ťažká, ale my sme ju zvládli. Teraz by sme to mali ukázať znova, aby sme zvíťazili nad Spišskou. Veľa sa bude odvíjať od toho, kto nastúpi za nás, kto za nich. Ostatné bude o bojovnosti a profesionálnom prístupe. Rešpektujeme súperov, stále sú to majstri, bude to ťažký boj.“

Lenže táto séria nebude len o stave Interu. Náročnú sezónu poznačenú zraneniami, chorobami i pohybmi v kádri prežili aj Spišiaci. Tréner Štefan Svitek pred minulotýždňovým semifinále Alpsko-jadranského pohára povedal, že úspechom je už fakt, že ho odohrajú. Kompletní neboli ani v sobotu v Leviciach.

Dodajme, že Levice sa zapoja až do semifinále, vyzve ich lepší z dvojice Inter – Spišská Nová Ves. Druhý pár by podľa predpokladov mali vytvoriť Komárno s Lučencom, no to je scenár, s ktorým sa Svit ani Handlová nemienia zmieriť. V každom prípade, druhé kolo odštartuje v sobotu 2. apríla a bude sa hrať na tri víťazstvá. Finále by malo prísť na rad od 23. apríla a keďže sa hrá na štyri víťazné stretnutia, nového majstra spoznáme najskôr 4. a najneskôr 14. mája.

 

 

AKO VO ŠTVRŤFINÁLE?

BC KOMÁRNO (2.) – MBK HANDLOVÁ (7.)

l VZÁJOMNÉ STRETNUTIA V TEJTO SEZÓNE: 80:65 (doma), 95:88 (vonku), 89:66 (d), 66:86 (v).

l TERMÍNY ZÁPASOV – DNES: Komárno – Handlová (16.00). SOBOTA 26. MARCA: Handlová – Komárno (18.00). PRÍPADNE AJ STREDA 30. MARCA: Komárno – Handlová (18.00).

l TIP ŠPORTU: na zápasy 2:0 pre Komárno

 

BC LUČENEC (3.) – ISKRA SVIT (6.)

l VZÁJOMNÉ STRETNUTIA V TEJTO SEZÓNE: 103:83 (vonku), 84:60 (doma), 91:86 (v), 98:99 (d).

l TERMÍNY ZÁPASOV – DNES: Lučenec – Svit (18.00). SOBOTA 26. MARCA: Svit – Lučenec (18.00). PRÍPADNE AJ STREDA 30. MARCA: Lučenec – Svit (18.00).

l TIP ŠPORTU: na zápasy 2:0 pre Lučenec

 

INTER BRATISLAVA (4.) – SPIŠSKÍ RYTIERI (5.)

l VZÁJOMNÉ STRETNUTIA V TEJTO SEZÓNE: 84:65 (doma), 75:77 (vonku), 88:82 (d), 66:58 (v).

l TERMÍNY ZÁPASOV – DNES: Inter – Sp. Nová Ves (18.00).

SOBOTA 26. MARCA: Sp. Nová Ves – Inter (18.00).

PRÍPADNE AJ STREDA 30. MARCA: Inter – Sp. Nová Ves (18.00).

l TIP ŠPORTU: netipujeme, pokiaľ nie je jasné, kto nastúpi.

foto: FB Patrioti Levice/Lukáš Droppan

Článok vyšiel pôvodne v denníku Šport. Ďakujeme za súhlas so šírením.