Podujatie FIBA European Women´s Basketball Summit napísalo v slovinskom meste Postojna už svoju trinástu kapitolu. Tento rok malo nový formát pod FIBA projektom Her World Her Rules pre popularizáciu basketbalu dievčenského a ženského basketbalu.

Každá zúčastnená krajina mohla na projekt nominovať dve hráčky a po jednej rozhodkyni aj trénerke. Spomedzi hráčok (ročník 2004) dostali možnosť Žofia Paulovičová z Young Angels a Liana Užovičová z BK Lokomotíva Sereď. Kemp bol zameraný na rozvoj individuálnych činností, ale s rozdielnym prístupom pre podkošové hráčky a obvodové hráčky. Za rozhodcov bola nominovaná Simona Perečinská a spomedzi trénerov a tréneriek Andrea Orlová, tá napokon ale na poslednú chvíľu z rodinných dôvodov musela účasť odrieknuť.

Kemp hodnotím výborne. Spoznali sme sa a zatrénovali sme si s množstvom nových dievčat. Učili sme sa jedna od druhej a taktiež od množstva skúsených a mladých tréneriek,“ začala svoje rozprávanie o pobyte v Slovinsku Liana Užovičová a pokračovala: Prvý deň sme začali zľahka. Po príchode bol prvý tréning len na reakciu a taktiež na spoznanie. V tento istý deň neskôr sme hrali zápasy, aby tréneri zistili, ako na tom sme. Ďalšie dni sa opakovalo skoro to isté, doobeda sme mali individuálne tréningy a poobede sme hrali piati proti piatim.“

Okrem spomenutého sa kládol veľký dôraz aj na individuálne tréningy. V tých tréningoch sme trénovali prihrávky, dribling, strelu, odstavenie, či kontakt. Poobedné hranie basketbalu bolo ako normálne zápasy. Boli sme rozdelené do tímov, ktoré spolu hrali a držali sa pokope počas celého kempu. Som veľmi rada že som sa mohla tohto kempu zúčastniť, zlepšiť sa v činnostiach a nabrať nové skúsenosti,“ dodala Liana Užovičová.

Rovnako pozitívne hodnotila kemp aj Žofia Paulovičová. Priznám sa, že do kempu som šla s miernymi obavami. Od prvého momentu som však bola prekvapená priateľskou atmosférou a vysokou profesionalitou. Okrem tréningov a zápasov bol na každý deň pripravený nejaký program, napríklad debata s basketbalistkou Mariou Stepanovou, alebo prednášky, ktoré nesúviseli s basketbalom priamo, ale týkali sa našej budúcej kariéry. Na tréningoch sme boli rozdelené podľa postov. Moje tréningy ako podkošovej hráčky boli zamerané hlavne na uvoľňovanie sa, doskakovanie lopty a techniku streľby. Som veľmi rada, že som sa mohla zúčastniť tohto kempu, pretože vďaka tomu som stretla mnoho inšpiratívnych trénerov, precvičila a zlepšila som si techniku a nadviazala som nové priateľstvá s basketbalistkami z celej Európy,“ poznamenala talentovaná basketbalistka z košického Young Angels.

Peter Zagiba