Pre Basketbalistku roka 2017 Žofiu Hruščákovú bol predchádzajúci rok bohatý na pozitívne aj negatívne udalosti. Najskôr ju zranenie pripravilo o účasť na majstrovstvách Európy, aby sa svojimi výkonmi prepracovala až do euroligového tímu Famila Wuber Schio.

„Som veľmi šťastná, že sa mi podarilo obhájiť. Bol to náročný rok, zastavilo ma zranenie na konci sezóny, kvôli ktorému som nemohla byť na majstrovstvách Európy. Následne som začala pôsobiť v Taliansku, rozohrala som sa v Neapole a potom som prestúpila do euroligového Schia. Myslím si, že zatiaľ len kladne hodnotím sezónu,“ uviedla Hruščáková pri svojom ocenení.  

V lete zmenila talentovaná pivotka pôsobisko, z maďarského CMB Cargo-UNI Győr sa presunula do Talianska. Najskôr začínala ročník v Dike Basket Neapol, aby tesne pred sviatkami o ňu prejavilo záujem ambicióznejšie Famila Wuber Schio. „Sú to skúsenosti. Schio je klub, ktorý pracuje na najvyššej úrovni. K tomu sme postúpili do play off Euroligy,“ povedala slovenská reprezentantka.

Proti jej spoluhráčkam však bude stáť vo štvrťfinále Euroligy náročný súper: „Dostali sme dosť ťažkého súpera – Dinamo Kursk. Pokúsime sa ho zdolať. Bude to náročné, keďže je to obhajca euroligového titulu. Nič nie je nemožné, pokúsime sa.“

Pre Hruščákovú sa vyvíjajú dobre veci aj talianskej lige, kde je Schio s náskokom dvoch výhier na prvom mieste tabuľky: „Sme na prvom mieste, po reprezentačnej prestávke sa vrátim a hneď je Taliansky pohár. Ten sa budeme snažiť vyhrať. Potom hneď letíme do Kursku.“

Letné zranenie síce pripravilo slovenskú reprezentantku o účasť na majstrovstvách Európy, ale v prebiehajúcej kvalifikácii sa na ňu vo veľkej miere tréner Peter Kováčik spolieha. Aj s jej pomocou sú Slovenky v hre o priamu miestenku na budúcoročné majstrovstvá Európy. Výraznou mierou k tomu pomohla víkendová výhra v Čiernej Hore. „Myslím si, že teraz sa nám otvorili úplne iné dvere. Nikto nečakal túto výhru a je len a len dobre, že sme tam vyhrali. Ešte to potvrdiť v stredu proti Bosne a Hercegovine a všetko je na najlepšej ceste,“ myslí si Hruščáková.

Aké ambície si dal Basketbalistka Roka 2017 do nového kalendárneho roka? „Hlavne byť zdravá,“ dodala stručne Hruščáková na záver.

Autor: Michal Duchovič