Basketbalistky Slovenska v pondelok menia Piešťany za španielsku Valenciu. Letecky sa o 15:00 presunú z Viedne do dejiska A-skupiny európskeho šampionátu, kam by mali doraziť vo večerných hodinách. V rámci Eurobasketu 2021, ktorý hostia Francúzsko a Španielsko si v základnej skupineuž vo štvrtok 17. júna zmerajú sily so Švédskom, na druhý deň s Bieloruskom a napokon v nedeľu 20. júna s domácou reprezentáciou. Slovenky na miesto konania šampionátu, odcestovali bez veľkých vyhlásení a bez dvojice euroligových opôr, no s o tou väčšou chuťou zabojovať o postup zo skupinya dosiahnuť dobrý výsledok.

S akými cieľmi odchádza slovenská ženská reprezentácia na európsky šampionát do Španielska a Francúzska? – spýtali sme sa Juraja Suju, trénera basketbalistiek Slovenska.

„Chceme hrať dobre, najlepšie ako vieme. Chceme hrať tak, aby sa na nás dalo pozerať, aby z nás išla pozitívna energia a bolo vidno, že hráme za národný tím. Radi by sme hrali tak, aby sme po každom zápase mohli byť spokojní, že sme na ihrisku nechali všetko. Napriek tomu, že cestujeme značne oslabení a uvidíme, ako sa vyvinie situácia priamo v dejisku, lebo máme nejaké zdravotné problémy, neberieme to ako výhovorku. Stále máme dosť schopných dievčat.“

Ako ste spokojný s priebehom prípravy? Pred jej začiatkom ste akcentovali, že musíte nielen pracovať na tímovej súhre, ale sústrediť sa aj na mentálnu odolnosť kolektívu a dostať dievčatá do formy. Podarilo sa?

„Určite sme sa snažili naplniť v príprave tieto úlohy. Neviem takto posúdiť, do akej miery sa to podarilo. Ukáže sa to až v ostrých zápasoch. Na individuálnom hernom prejave dievčat ale bolo vidno, že sa posúvali, vracali do prevádzkovej teploty. Takže uvidíme, ako sa to podarilo. A čo sa týka tímovej súhry, bolo to také striedavo oblačno, hlavne v obrane. Verím, že nadviažeme ale práve na tie svetlé momenty z prípravy.“

nej ste odohrali štyri stretnutia, v ktorých Slovensky nezahrali horšie než ich súperky, Poľky, Slovinky, Chorvátky či Grékyne. Dvakrát odchádzali ako víťazky, dvakrát ako zdolané. Nakoniec však minulý týždeň prišli dve jasné prehry s Češkami. Čo robiť, aby negatívne neovplyvnili sebavedomie tímu?

„Netreba z toho robiť vedu. Iste, tešili sme sa z víťazstiev, ale prehry v príprave sme nejako zvlášť neriešili. Jasne, že človek chce vyhrávať stále, ale je to príprava – príprava na niečo. Preto si myslím, že nejaký posledný výsledok v príprave ani jedným percentom neovplyvní našu psychiku. Dievčatá vedia, kto sme, čo sme, ako máme hrať, čo bolo v zápasoch dobré, čo zlé, ako sme reagovali...“

Ako sa dievčatá vyrovnali so správou, že sa predsa len budú musieť zaobísť bez kapitánky Barbory Bálintovej,opory euroligovej Gdyne, trojnásobnej najlepšej basketbalistky Slovenska, ktorú vyradil postcovidovýsyndróm?

Do hĺbky to nerozoberáme, iba prízvukujeme dievčatám, že sú tu basketbalistky, ktoré sú dobré, šikovné a že vieme hrať basketbal. Pre nás je každá strata citeľná, lebo na Slovensku nemáme veľa kvalitných hráčok. Barča je naša top basketbalistka, ale každý je nahraditeľný, aj keď niekto ľahšie, niekto ťažšie. Treba na to viac ľudí, no dá sa nahradiť kolektívnosťou.

Ako naschvál počítať ste od začiatku prípravy pre zranenia nemohli ani s Barborinou spoluhráčkou z euroligovej poľskej Gdyne Angelikou Slamovou a napokon ani s Michaelou Balážovou…

„Pri všetkej úcte k Miške, ona ešte nemá v tíme pozíciu nosnej hráčky na šampionáte, ale obe dievčatá z Gdyne budú veľmi chýbať. Vrásky nám robí aj zdravotný stav Anky Jurčenkovej, ktorá neabsolvovala väčšiu časť prípravy. Uvidíme, ako na tom bude pred začiatkom šampionátu, či bude schopná hrať. To je ďalšia vec, ktorá môže ovplyvniť náš tím. Je to ťažké, lebo nemáme taký široký okruh hráčok. Možno jedna absencia sa dá vykryť, ale dve či tri už predstavujú značný problém.“

Do Valencie zamierilo štrnásť dievčat, finálnu nomináciu chcete oznámiť až večer pred prvým zápasom. Môžete však potvrdiť aspoň to, kto bude nová kapitánka?

Sabi Oroszová. Ona bola už predtým asistentkou kapitánky Barči Bálintovej.“

Popri vysoko favorizovaných Španielkach máme v A-skupine ešte aj Bielorusko a Švédsko. Z dnešnej perspektívy, cez ktorého z týchto súperov by mohla viesť cesta do ďalšej fázy?

„Ťažko povedať, obaja sú kvalitní. Každý súper je pre nás ťažký. Uvedomme si, že v TOP 16 v Európe teraz nie sú Litva, Lotyšsko, Poľsko, Maďarsko – všetko basketbalovo silné krajiny. Všetci účastníci záverečného turnaja majú svoju kvalitu, súperov si medzi nimi nenavyberáte. Osobne však jemne cítim, že Švédsko môže byť pre nás prijateľnejšie.“

Asi by sa vám páčil podobný scenár, ako sme nedávno videli na hokejovom šampionáte, na ktorý odchádzalo Slovensko s mladým a pomerne neskúseným kolektívom, no napokon zanechalo viac než dobrý dojem, však?

„Každému by sa páčil. Jedna vec je, že urobili dobrý výsledok, keď sa dostali do najlepšej osmičky. Ale zároveň sa na nich dobre pozeralo. Veľa ľudí si našlo cestu k obrazovkám, lebo naši hokejisti hrali dobre, hrali bojovne, jazdili, nechali na ľade všetko. Takže určite, veď komu by sa nepáčilo, keby sa jeho kolektív takto prezentoval?