Basketbalový klub Inter Bratislava sa okrem účinkovania v EYBL prihlásil v sezóne 2018/2019 aj do novej súťaže – CEYBL (Central Europe Youth Basketball League). Hneď na úvodnom turnaji v poľskom Vroclave výborným spôsobom zastupovali „žlto-čierni“ slovenský basketbal, čoho dôkazom je konečné druhé miesto.

CEYBL je dlhodobá súťaž pre kluby zo strednej Európy, primárne je pre tímy do 14 rokov. Do premiérového ročníka sa prihlásilo desať klubov z piatich krajín, okrem Interu Bratislava zastupuje Slovensko aj ŠBK Handlová. Celkovo sa počas sezóny odohrá päť turnajov, následne je na programe finále.

Ešte pred turnajom vo Vroclave prišlo k menšej zmene v obsadení, nemecký celok Mittledeutscher Basketball Academy sa totiž odhlásil pre početnú zdravotnú maródku. Nahradil ho poľský WKK Vroclav 2006, ktorého výsledky sa však nebudú započítavať do konečnej tabuľky.

Inter vstúpil do turnaja výborným spôsobom, hneď v úvodný deň zvíťazil nad rakúskou Viedeň D.C. Timberwolves 74:40 a domácim WKK Vroclav 2006 89:33. V druhí hrací deň zdolal českú ADFORS Basket Litomyšl 60:33 a napokon prišla aj prvá prehra, WKK Vroclav podľahli 49:67. Turnaj však zakončili víťazne, triumf 63:49 nad Science City Jena znamenal, že na prvom turnaji obsadili zverenci trénera Romana Ivana druhé miesto. Ďalšia séria stretnutí je na programe od 23. do 25. novembra v Opave.

 

Povedali po turnaji:

Roman Ivan, tréner Interu: „Som rád, že sme skončili na druhom mieste. Jedno družstvo sa odhlásilo, predpokladám, že malo svoju kvalitu. Nahradili ho o čosi slabším tímom – Vroclav „2006“, ktoré sme jasne zdolali. Zvíťazili sme nad Litomyšlom, to bol celkom dobrý zápas. Triumfovali sme aj nad Viedňou, za to som veľmi rád, keďže sme s nimi prehrali v Mníchove, preto si toto víťazstvo cením, aj keď boli oslabení o niektorých hráčov. V prvom, druhom a treťom zápase sme podali veľmi dobrý výkon. V štvrtom stretnutí, ktoré bolo vlastne finále, tak boli chlapci zaskočení agresivitou a rýchlosťou. Ešte sme sa dokázali v tretej štvrtine vrátiť do zápasu, ale nezvládli sme záver. Bol som spokojný s víťazstvom nad Jenou, bojovali sme, ale s predvedenou hrou som spokojný nebol. Celkovo to hodnotím veľmi pozitívne a tešíme sa na ďalší turnaj.“

 

Výsledky BK Inter Bratislava v rámci úvodného turnaja CEYBL:

Viedeň D.C. Timberwolves (Rak.) – BK Inter Bratislava 40:74

BK Inter Bratislava – WKK Vroclav „2006“ (Poľ.) 89:33

ADFORS Basket Litomyšl (ČR) – BK Inter Bratislava 33:60

WKK Vroclav (Poľ.) – BK Inter Bratislava 67:49

BK Inter Bratislava – Science City Jena (Nem.) 63:49

 

Konečné poradie po prvom turnaji CEYBL:

  1. miesto – WKK Vroclav (Poľ.)
  2. miesto – BK Inter Bratislava
  3. miesto – ADFORS Basket Litomyšl (ČR)
  4. miesto – Viedeň D.C. Timberwolves (Rak.)
  5. miesto – Science City Jena (Nem.)
  6. miesto – WKK Vroclav „2006“ (Poľ.)

 

All star tím:

Kamil Kaczor (WKK Vroclav)

Richard Ondruš (BK Inter Bratislava)

Bohdan Slawisch (ADFORS Basket Litomyšl)

Henok Aynababa (Viedeň D.C. Timberwolves)

Tom Bűhren (Science City Jena)

 

Pozrite si aj pozápasové rozhovory z jednotlivých duelov:

Autor: Michal Duchovič

Foto: Facebook