Trénerská stálica, aj tak sa dá slovami opísať Jaroslav Daubner. Jeho rukami prešlo veľké množstvo talentovaných mladých basketbalistov, ktorí teraz behajú po extraligových palubovkách. Prinášame vám ďalší rozhovor práve  s menovaným trénerom ŠBK Handlová. 

Vašimi rukami  prešlo mnoho hráčov a hráčok. Ktorá  partia vám najviac utkvela v pamäti?

V súťažiach som ako tréner začínal s partiou ročník. narodenia 1971 – 1972 a v tejto sezóne budem viesť družstvo ročník narodenia 2004 – 2006. Medzi týmito kolektívmi je rozdiel 35 rokov. To znamená aj veľké množstvo hráčov a hráčok. Za ten čas sme dosiahli v basketbale množstvo kolektívnych, ale aj individuálnych výsledkov. Mňa poteší, keď si moji bývalí chlapci a dievčatá na časy pod mojím vedením v dobrom spomenú. Viaceré družstvá, ktoré som viedol, boli na výbornej úrovni, ale ani jedno nebolo rovnaké. Na mnohé z nich mám pekné spomienky.

Aké družstvá budete viesť v nasledujúcej sezóne?

V sezóne 2019 -2020 budeme hrať s kategóriou starších žiačok, t.j. U-15, celoslovenskú ligu. V tomto družstve sa predstavia aj mladšie hráčky, ročník narodenia 2006. Keďže s motiváciou dievčat v Handlovej absolvovať nejaký šport, okrem tancovania, je  to problematické, tak sme im tento rok  ponúkli na úvod medzinárodný turnaj v Ostrave a kvalitnú súťaž.

Vaše ambície do budúcej sezóny?

Do tréningového a zápasového procesu budú zapojení aj mladí tréneri, uvidíme, ako sa to prejaví na aktivite dievčat. Našou ambíciou bude, aby si v každom zápase zahralo aspoň dvanásť dievčat a každá výhra bude len bonus.

Dnes už mládež nie je tak úplne oddaná športu. Kde vidíte najväčší problém dnešnej doby?

V  mládežníckom športe sa dnes presadzuje veľmi ťažko. Všetko sa odvíja od práce s najmenšími deťmi. Keď sa ich podarí podchytiť hneď na začiatku v čo najväčšom počte, tak potom je šanca niečo dosiahnuť. Stále platí tzv. pyramída úspechu, čiže čím širší základ, tým vyššie je vrchol.

S mládežou pracujete už dlhé roky. Čo je v dnešnej dobre  potrebné, aby sa mladí venovali športu?

Škoda je, že štát ako taký, vrátane Ministerstva školstva SR, nevie pre športovanie detí vytvoriť adekvátne podmienky. Keď chodíme na medzinárodné turnaje, tak len so závisťou počúvame a sledujeme podmienky vo všetkých okolitých krajinách. To sa koniec koncov ukazuje aj vo výsledkoch mládežníckych reprezentácií. 

Sledujte nás na FacebookuInstagrame, aby ste mali vždy tie najčerstvejšie informácie z klubu. Sme jeden tím, sme ŠBK Handlová!

Autor: Ivan Morvay