Slovenský reprezentant David Javorský je ďalším mladíkom, ktorý sa v novom ročníku presunie za oceán. Devätnásťročný rozohrávač sa z českej akadémie Get Better presunie na Florida State College at Jacksonville.

Odchovanec Spišskej Novej Vsi odišiel do prestížnej českej akadémie pred sezónou 2014/2015. Za ten čas zaznamenal významný výkonnostný progres, ktorý sa podpísal aj na jeho individuálnych štatistikách a otvoril mu tiež cestu do reprezentačného tímu do 18 a 20 rokov. V predchádzajúcom ročníku mal v juniorskej súťaži priemer 11,4 bodu, 4,7 doskoku, 1,2 asistencie a 1,1 zisku na zápas. „Pôsobenie v GBA mi dalo veľa vo všetkých aspektoch mojej hry, od individuálnych zručností až po celkové chápanie hry. V GBA vás pripravujú na americký spôsob hry, čiže v tomto smere to tu pre mňa nie je nové. Budem si však musieť zvyknúť na americký spôsob života,“ povedal na úvod rozhovoru Javorský.

Dobré čísla mal počas leta aj v reprezentácii, vo výbere do 20 rokov sa na B-kategórii majstrovstiev Európy v Bulharsku prezentoval v zápasoch priemerne 11,4 bodmi, 4,7 doskokmi, 2,7 asistenciami a 1,3 ziskami. „Stále si myslím, že naša generácia ročník 1998 a 1999 patrí k tomu najlepšiemu, čo Slovensko malo a má. Aj napriek tímu, ktorý sme mali, sme sa nestratili. Ten, kto vidí výsledky, môže mať iný názor, ale ten, kto videl celé zápasy vie, že sa za svoje výkony nemusíme hanbiť,“ zhodnotil reprezentačnú skúsenosť takmer dvojmetrový rozohrávač, ktorý hráva aj na pozícií krídelníka.

Javorského dlhodobým snom bolo dostať sa do Ameriky, čo mu podarilo počas tohto leta: „Od začiatku sezóny som mal v úmysle dostať sa na D1 (poz. Divízia 1) školu v Amerike. Absolvoval som turnaj v Amerike, ktorý mi mal k tomu pomôcť. Nakoniec sa to nepodarilo a tento rok budem pôsobiť v nižšej súťaži NJCAAA. Kontaktovali ma cez trénera Juliána Beťka a spolu sme dospeli k záveru, že pre tento rok to bude správna voľba. To, že som sa nedostal do D1 tento rok, beriem ako motiváciu do tejto sezóny, aby som sa tam o rok dostal. Škola hrá v dobrej konferencii, čo znamená, že by sa malo prísť pozrieť dosť skautov z D1 škôl,“ prezradil Javorský detaily prestupu do Ameriky.

Z viacerých ponúk napokon pripadla voľba na Floridu. „Mal som ponuky aj z top D2 škôl, avšak stále verím, že mám na to dostať sa do D1. Osobne som tu predtým nebol, informácie o mne mali pozeraním zápasov online alebo z highlightov. Naše spoločné očakávania sú dostať sa na D1. Pomôcť k tomu by mi mal tamojší tréner, ale naďalej aj Julián Beťko. Chcem pracovať na každom aspekte hry a ukázať v zápasoch ostatným, ale aj sám sebe, že mám na to byť v D1,“ vyhlásil talentovaný reprezentant.

Okrem basketbalu ho čaká aj štúdium. „Prvé dva roky to bude len všeobecne zamerané, potom si plánujem dať športový manažment,“ uzatvoril Javorský.

Autor: Michal Duchovič

Foto: Fiba.basketball