Zo slovenského basketbalu ho v tejto bilancii sotvakto prekoná. Ľubomír Kotleba, ktorý sa narodil 31. marca 1946 v Bratislave a na Vysokej škole ekonomickej (VŠE) získal titul inžiniera štúdiom cestovného ruchu a verejného stravovania, bol aktívny účastník desiatich za sebou idúcich olympijských hier v období 1980 – 2016.

„V Moskve, Los Angeles aj v Soule som bol rozhodca, neskôr v Barcelone, Atlante, Sydney, Aténach, Pekingu, Londýne a ešte aj pred dvoma rokmi v Riu de Janeiro ako technický delegát FIBA,“ povedal nám pred niekoľkými dňami počas návštevy Bratislavy poradca generálneho sekretára Medzinárodnej basketbalovej federácie (FIBA).

V tejto pozícii štyri roky oficiálne úzko spolupracoval s Patrickom Baumannom, pravda, vo FIBA boli už aj predtým dve desiatky rokov blízki kolegovia. Žiaľ, generálny sekretár FIBA Patrick Baumann vo veku 51 rokov nečakane skonal na infarkt 13. októbra 2018 počas olympijských hier mládeže v Buenos Aires, kde bol tento švajčiarsky právnik najmä ako člen MOV. Najvyšší orgán svetového športu si mimoriadne cenil jeho schopnosti a teraz takmer oficiálne vyšlo najavo, že mal byť v budúcnosti vážny kandidát na prezidenta MOV.

„Vzhľadom na jeho úmrtie, z ktorého sa stále nemôžem spamätať, nie je moje ďalšie pôsobenie v štruktúrach FIBA celkom jasné,“ vyznal sa o svojej momentálnej situácii Ľubomír Kotleba, ktorý od roku 1989, keď odišiel pracovať do sídla FIBA, vždy a všade vystupoval ako Slovák. Aj vo funkcii športového riaditeľa FIBA v rokoch 1996 – 2014.

Konkrétne dokumenty o tom, že ozaj bol vždy na Hrách olympiády v rokoch 1980 – 2016, sú už teraz v depozitári Slovenského olympijského a športového múzea. Jeho riaditeľka Zdenka Letenayová si oficiálne prevzala od Ľubomíra Kotlebu všetkých desať olympijských akreditačných visačiek 19. októbra 2018. Radosť môže mať aj slovenský basketbal, že z jeho radov vyrástol takýto úspešný funkcionár, ktorý vďaka športu pod večne deravými košmi a v nemalej miere aj svojim schopnostiam pochodil celý svet a dobre reprezentoval, a zrejme ešte aj bude reprezentovať krajinu pod Tatrami.

Autor: Tomáš Grosmann

Foto: Milan Illík

Poz.: Na fotografii sú všetky akreditačné visačky Ľubomíra Kotlebu z desiatich OH, ktoré venoval Slovenskému olympijskému a športovému múzeu.