Výprava slovenskej basketbalovej reprezentácie je už od soboty v Rige, kde sa pripravuje na pondelkový duel európskej kvalifikácie MS 2023 (sledovať ho môžete v priamom prenose na JOJ Šport). V jej radoch panuje odhodlanie pobiť sa o čo najlepší výsledok, hoci jasným favoritom je domáce Lotyšsko. Počas chvíľ voľna sme na krátky rozhovor pristavili Šimona Krajčoviča, 27-ročného rozohrávača hrávajúceho v Niké SBL za levických Patriotov.

Vo štvrtok proti Belgicku si bol streleckým lídrom so 16 bodmi (toľko dosiahol aj Vladimír Brodziansky). Aké sú to pocity, keď sa individuálne darí, ale tímový výsledok nevyzerá dobre? Je to pocit zmaru?

„Každému z nás ide o tímový úspech. Na tom, kto dá koľko bodov v zápase, nikomu príliš nezáleží. Takže áno, pocity boli rovnaké ako po každom inom nevydarenom zápase.

Prvý zápas je už minulosťou, vás však v pondelok čaká druhý súboj, v ktorom nastúpite proti Lotyšsku. Máte s nimi pomerne čerstvú skúsenosť, akým sú, z vášho pohľadu, súperom?

„Hrali sme proti Lotyšsku dva celkom vyrovnané zápasy, ale to nič neznamená. Teraz to bude úplne iné stretnutie s celkom iným nasadením. Sú to skvelí strelci za tri body a hrajú veľmi agresívne v obrane.“

Určite ste sledovali, ako sa vyvíjal a skončil zápas Srbska s Lotyšskom, v ktorom váš najbližší súper výrazne potrápil top favorita A-skupiny a podľahol mu len tesne 100:101. Čo nám napovedá o rozložení síl a ďalšom vývoji v skupine?  

„Lotyši odohrali výborný zápas v Srbsku, kde mali obrovskú šancu zvíťaziť. My musíme byť pripravení na ich agresivitu a vydržať koncentrovaní po celé stretnutie.“

Už dlhšie o tebe právom hovoríme ako o opore a jednom z lídrov reprezentácie. Pritom akoby si negoval reči, že v Niké SBL sa hráč nevypracuje na takú úroveň, aby zažiaril na medzinárodnej scéne. Prezraď, v čom tkvie tajomstvo tvojho neustáleho progresu, odkedy si sa vrátil na Slovensko, do Levíc?

„Som motivovaný a snažím sa na sebe ďalej pracovať, aby som sa ešte zlepšil. Snažím sa byť čo najlepšou verziou seba samého.“

Inak, Šimon, postrehol si, že kým ty si oporou národného tímu v basketbale, tvoj menovec Šimon Krajčovič už rokyhráva za volejbalovú reprezentáciu Slovenska? Ste nejako spriaznení?

„Áno, registrujem, že môj menovec je úspešný volejbalista, no nie som si veru vedomý žiadnej vzájomnej príbuzenskej väzby.Ale samozrejme, že ma teší, že nám robí vo svete dobré meno (smeich)…“