Pod záštitou ŠBK Junior Levice sa v termíne 7. – 10. júna uskutoční superfinále Európskej mládežníckej basketbalovej ligy (EYBL) v kategórii chlapcov do 20 rokov.

Ziskom juniorského titulu sa pre Levičanov basketbalová sezóna ešte neskončila, na začiatku júna ich čaká povestná čerešnička na torte. Práve do tohto mesta totiž pricestujú najlepšie celky z aktuálneho ročníka EYBL v kategórii do 20 rokov. Okrem domáceho ŠBK sa tu predstavia celky z Maďarska (Alba Fehérvár), Talianska (Oxygen Orange 1), Poľska (Rosa Radom) a výber Gruzínska. „Levice nie sú nováčikom. Ako jediný klub na Slovensku organizoval už tri turnaje základnej časti EYBL v chlapčenskej, respektíve mužskej zložke. Práve vysoká spokojnosť s kvalitou a úrovňou organizácie vo všetkých oblastiach, kvalitné výkony juniorov v základnej skupine, to boli hlavné dôvody, prečo superfinále bude prvýkrát v strednej Európe a dokonca v Leviciach,“ hovorí pred ďalším vrcholom sezóny prezident ŠBK Gabriel Sirotňák.

Menoslov účastníkov superfinále vzišiel z kvalifikačných turnajov a následného play off turnaja. Zhodne s bilanciou siedmich víťazstiev a len jedinej prehry sú do pozície favorita pasované celky Oxygen Orange 1 a Rosa Radom. Levičania sa medzi nabitou konkurenciou nestratili, v základnej časti získali šesť výhier a dve prehry, preto nie sú na domácom turnaji bez šance. „Je to pre nás vrchol sezóny, na ktorý sa všetci tešíme, aj keď sme už trochu unavení po náročnej sezóne. O to som však šťastnejší, že sme vyhrali titul, lebo každý jeden náš super je majstrom svojej krajiny. Budú to ťažké zápasy, ale určite ideme v každom jednom zápase bojovať a urobiť čo najlepší výsledok pre náš klub, ako aj pre celé Slovensko. Som veľmi rad, že superfinále je v Leviciach a my sme jeho súčasťou. Pevne verím, že urobíme dobrý výsledok a potešíme fanúšikov, ktorí nás prídu povzbudiť,“ povedal pred turnajom tréner tímu Marek Jurík.

Organizátori neponechali nič na náhodu, aj napriek organizovaniu viacerých turnajov v tejto sezóne, pripravili na superfinále viaceré novinky. Okrem každodenného súhrnného spravodajstva, nebudú chýbať ani pozápasové videorozhovory či priame prenosy zo zápasov. „Samotná príprava sa už rozbehla koncom februára. Spočívala v rezervácii športovej haly a ubytovacích kapacít, v komunikácii s manažérom EYBL Balázsom Radicsom. Niekoľko týždňov prebieha komunikácia s účastníkmi, ktorým zabezpečujeme kompletný servis, vrátane transferu z letiska do Levíc a späť, kyvadlovej prepravy, stravovania. Okrem toho zabezpečujeme živé vysielanie každého zápasu, online štatistiky, rozhodcov, pomocných rozhodcov a množstvo iných detailov, v neposlednom rade financie od sponzorov. Oceňujem prácu, odhodlanosť a nasadenie všetkých svojich kolegov. Organizácia turnaja je veľkou výzvou pre tento klub a formou odmeny za úsilie a aktivity, ktoré na medzinárodnom mládežníckom basketbalovom poli ŠBK Junior Levice vykonal tak pre seba, mesto, kraj i Slovensko,“ uzatvoril Sirotňák.

Program superfinále EYBL (7. – 10. júna, Levice):

štvrtok

18.00 h – Oxygen Orange 1 (Tal.) – ŠBK Junior Levice

 

piatok

11.00 h – Alba Fehérvár (Maď.) – Oxygen Orange 1 (Tal.)

13.00 h – výber Gruzínska – Rosa Radom (Poľ. )

18.00 h – ŠBK Junior Levice – Alba Fehérvár (Maď.)

20.00 h – Rosa Radom (Poľ.) – Oxygen Orange 1 (Tal.)

sobota

11.00 h – Oxygen Orange 1 (Tal.) – výber Gruzínska

13.00 h – Alba Fehérvár (Maď.) – Rosa Radom (Poľ.)

18.00 h – ŠBK Junior Levice – výber Gruzínska

 

nedeľa

11.00 h – Alba Fehérvár (Maď.) – výber Gruzínska

13.00 h – Rosa Radom (Poľ.) – ŠBK Junior Levice

Autor: Michal Duchovič

Foto: Martina Zigová