Nová sezóna Európskej mládežníckej basketbalovej ligy (EYBL) je už za rohom, od štvrtka 13. septembra do nedele 16. septembra sa v Nitre uskutoční prvý turnaj v kategórii „U14“. Súčasťou tejto kategórie je aj tím BKM SPU Nitra, ktorý je zároveň regionálnym výberom „západ“. Tento celok je zaradený do projektu Slovenskej basketbalovej asociácie (SBA).

Nitrania privítajú doma postupne v rámci A-skupiny poľský UKS Chromik Žary, rumunský Kluž Napoca, taliansky Oxygen Orange 1 a český USK Praha. Spolu s nimi sú v skupine aj FC Bayern Mníchov (Nem.), KK Beko Belehrad, Flash Belehrad (obaja Srb.) a Vardar Skopje (Mac.). Zverenci trénera Ľubomíra Urbana majú za sebou jeden trojdňový blok prípravy, prípravný duel s ďalším účastníkom EYBL MBA Prievidza (89:49) a momentálne finišujú s prípravou na samotný turnaj. „Opäť som načerpal informácie, že sme namotivovali mladých jedincov v regióne do nadstavbovej práce a na inej kvalitatívnej úrovni, ako sa môže podariť v klubových podmienkach. Kvalitní jedinci tam totiž nemajú až také konkurenčné prostredie. Videl som na chlapcoch, že ich to baví a chcú sa konfrontovať s tými najlepšími. Aj prvý prípravný zápas proti Prievidzi ukázal, že majú chuť urobiť v napredovaní maximum a pokračovať v ňom. Som plný očakávania, čo nám tento turnaj ukáže. Hráme štyri stretnutia s polovicou našej skupiny, to najťažšie sme si nechali do druhého turnaja, pretože Bayern Mníchov a srbské tímy, to je vysoká kvalita. To je to, čo chceme vidieť. Možno nie sú výsledky až tak dôležité, ako rýchlo pretaviť získané informácie do opatrení, aby sme sa vyrovnali s európskou špičkou,“ zhodnotil prípravu tréner Nitry.

Myšlienka regionálneho výberu vzišla z radov SBA, prostredníctvom týchto krokov chcú zlepšiť výchovu budúcich reprezentantov. Preto sa počas leta uskutočnili viaceré kempy pre mladšie kategórie a v novej sezóne budú Slovensko reprezentovať v EYBL dva výbery – BKM SPU Nitra (západ)  a MBA Prievidza (východ). „Myslím si, že sme nemuseli čakať toľko rokov. Rezonuje aj to, že povedal tréner Rudež na tomto portáli, keďže je to už dlhšie pravda. Zrejme sme totiž čakali, keď sa aj dievčenské kolektívy dostanú na dno B-kategórie. Jednoducho musíme nastoliť program dlhodobého rozvoja mladých hráčov, musíme vytvoriť podmienky na kvalitné trénovanie, objemy tréningov a kvalita tréningového procesu. Až potom môžeme očakávať prijateľné výsledky. Som rád, že aj keď trochu neskoro, tak ten proces začal. Bude však veľmi namáhavý, keďže výsledky chlapčenských a dievčenských kategórií ukazujú, že sme v porovnaní s Európou ďaleko za očakávaniami,“ poskytol Urban svoj pohľad na projekt SBA.

Už úvodný turnaj môže „corgoňom“ poskytnúť reálne zrkadlo v tom, ako sú na tom v porovnaní s európskou konkurenciou. Aj preto sa očakávania týkajú hlavne zberu informácií: „Tak ako je myšlienka ísť do medzinárodnej súťaže, tak také sú aj očakávania. Po tom, ako sa tieto vekové kategórie ročník narodenia 2005 zhruba tri roky etablovali v slovenských súťažiach a finálových turnajoch, tak sme zvedaví ako vyzerá konfrontácia našich chlapcov na medzinárodnej scéne. To najhlavnejšie očakávanie je získať čo najviac informácií o kvalite súperov v okolitých krajinách, porovnať s nami a urobiť z toho závery pre ďalšie napredovanie. Tento projekt, ktorý je pod strechou SBA, je skoršou a dlhodobejšou prípravou mladých reprezentantov.“

Zo všetkých stretnutí budú k dispozícii live štatistiky a priame prenosy, informácie z účinkovania Nitry spolu s rozhovormi si budete môcť prečítať aj na našom webe. Počas víkendu bude v akcii aj Inter Bratislava, kategória „U16“ sa predstaví na turnaji v poľskom Lodži.

 

Širšia nominácia BKM SPU Nitra na turnaj EYBL (13. – 16. septembra 2018, Nitra):

Ľubomír Urban, Maroš Šimko, Lukáš Barina, Matúš Broškovic, Marek Rumpík, Peter Bachorík (všetci BKM SPU Nitra), Peter Kováčik, Lukáš Kulčár, Dávid Vizi (všetci ŠBK Junior Levice), Patrik Matejčík, Krištof Kašpek (obaja ŠKP BBC Banská Bystrica), Martin Magvaši, Tomáš Valentíny (obaja MBK Victoria Žilina), Tomáš Opoldík, Jakub Ondrásky (obaja IMC Slovakia Považská Bystrica), Viktor Vdoviak, Samuel Bačiak (obaja MBK Karlovka Bratislava), Leonardo Varsík, Jan Merta, Rastislav Kotlárik (obaja B.S.C. Bratislava)

Realizačný tím: Ľubomír Urban – hlavný tréner, Igor Gavalovič – asistent trénera

 

Program prvého turnaja EYBL v kategórii „U14“:

Štvrtok 13. septembra

18.00 h – BKM SPU Nitra – UKS Chromik Žary (Poľ.)

20.00 h – Oxygen Orange 1 (Tal.) – FC Bayern Mníchov (Nem.) 

 

Piatok 14. septembra

10.00 h – KK Vardar Skopje (Mac.) –  Kluž Napoča (Rum.)

12.00 h – KK Flash Belehrad (Srb.) – UKS Chromik Žary (Poľ.)

14.00 h – USK Praha (ČR) – FC Bayern Mníchov (Nem.) 

16.00 h – KK Vardar Skopje (Mac.) – BC BEKO Belehrad (Srb.)

18.00 h – Oxygen Orange 1 (Tal.) – KK Flash Belehrad (Srb.)

20.00 h – Kluž Napoča (Rum.) – BKM SPU Nitra

 

Sobota 15. septembra

9.30 h – UKS Chromik Žary (Poľ.) – Oxygen Orange 1 (Tal.)

11.30 h – BC BEKO Belehrad (Srb) – Kluž Napoča (Rum.)

13.30 h – KK Vardar Skopje (Mac.) – USK Praha (ČR)

15.30 h – FC Bayern Mníchov (Nem.) – KK Flash Belehad (Srb.)

17.30 h – UKS Chromik Žary (Poľ.) – BC BEKO Belehrad (Srb.)

19.30 h – BKM SPU Nitra – Oxygen Orange 1 (Tal.)

 

Nedeľa 16. septembra

9.00 h – BC BEKO Belehrad (Srb.) – USK Praha (ČR)

11.00 h – FC Bayern Mníchov (Nem.) – KK Vardar Skopje (Mac.)

13.00 h – Kluž Napoča (Rum.) – KK Flash Belehrad (Srb.)

15.00 h – USK Praha (ČR) – BKM SPU Nitra

Autor: Michal Duchovič

Foto: Daniela Okošová