Piatkové štvrťfinálové zápasy na ME basketbalistov do 18 rokov rozhodli o postupujúcich do semifinále. Do top štvorky sa prebojovalo kvarteto Turecko, Španielsko, Litva a Srbsko.
Turci pokračujú v spanilej jazde, na turnaji ešte neprehrali a prebojovali sa už do semifinále. Grécko vyradili
výbornou obranou, keď súperovi dovolili len 63 bodov. Lídrom Turkov bol Erkin Senel, autor 17 bodov a 8 doskokov.
Drámu prinieslo derby odvekých rivalov medzi Španielskom a Francúzskom. O osude vyrovnaného stretnutia muselo rozhodnúť až predĺženie. Prvý kôš v extračase síce dosiahli Francúzi, ale súper kontroval sériou deviatich bodov za sebou a utvoril si rozhodujúci náskok. Španieli vyzvú v boji o účasť vo finále Turkov.
Tretíkrát za sebou sa do top štvorky prebojovali Litovčania. Hráči z pobaltskej krajiny si poradili s Talianskom po výsledku 73:67. Víťazov ako správny líder potiahol ich najlepší hráč Arnas Velička. Rozohrávač FC Barcelona zaznamenal ako prvý hráč na turnaji uznávaný triple-double, keď k 14 bodom pridal aj 13 doskokov a 11 asistencií.
Najjednoznačnejšie štvrťfinále bolo večerné balkánske derby medzi Srbskom a Bosnou a Hercegovinou. Srbi predviedli výbornú defenzívu, keď súperovi v prvom polčase dovolili nastrieľať len 24 bodov. Pridali k tomu príkladný tímový výkon, keď do streleckej listiny sa zapísalo všetkých dvanásť hráčov. Srbi o finále zabojujú proti Litve.
Istotu záchrany v piatok v Piešťanoch získali Ukrajina, Fínsko, Rusko a Nemecko. Zdolané tímy Lotyšsko, Čierna Hora, Slovensko a Slovinsko budú cez víkend bojovať o zotrvanie v elitnej kategórii. Do B-divízie zostúpia tri tímy, ktoré skončia na 14., 15. a 16. mieste. Ak sa na jednom zo zostupových miest umiestni Lotyšsko ako usporiadateľ budúcoročného šampionátu, zostúpia len dva tímy, ktoré sa umiestnia na jednej z troch zostupových pozícií. V tomto prípade z B-divízie postúpia medzi elitu len dva tímy.
súhrn výsledkov – piatok
štvrťfinále:
Turecko – Grécko 81:63
Španielsko – Francúzsko 86:85 pp
Taliansko – Litva 67:73
Srbsko – Bosna a Hercegovina 82:50
skupina o 9.-16. miesto:
Ukrajina – Turecko 78:60
Čierna Hora – Fínsko 67:82
Rusko – Slovensko 76:55
Nemecko – Slovinsko 91:50
ďalší program:
skupina o 5.-8. miesto (Bratislava): Grécko – Francúzsko (13.30), Taliansko – Bosna a Hercegovina (15.45)
skupina o 13.-16. miesto (Piešťany): Lotyšsko – Čierna Hora (13.30), Slovensko – Slovinsko (15.45)
skupina o 9.-12. miesto (Piešťany): Ukrajina – Fínsko (18.00), Rusko – Nemecko (20.15)
semifinále (Bratislava):
Turecko – Španielsko (18.00)
Litva – Srbsko (20.15)