Piešťany a Bratislava sa chystajú na šampionát do 18 rokov

Bratislava – Necelé dva mesiace zostávajú do okamihu, keď sa slovenské mestá Bratislava a Piešťany stanú na deväť dní centrom európskeho basketbalu. Od 29. júla do 6. augusta privítajú špičku v kategórií chlapcov do 18 rokov. O zlato zabojuje šestnáasť výberov. Slovenskí fanúšikovia tak budú mať šancu aj počas leta zažiť vrcholné športové podujatie a vidieť v akcii budúce hviezdy paluboviek.

Záverečná fáza prípravy vrcholného podujatia trvá viac ako pol roka a sčasti sa do nej zapojili už aj samotné hostiteľské mestá. „Aj keď ide o turnaj do 18 rokov, netreba zabúdať, že ide o majstrovstvá Európy, to znamená, že k nám príde celá európska špička. Obe mestá môžu z tohto šampionátu vyťažiť. Skúsenosti totiž hovoria, že ak sa účastníkom šampionátu v niektorej krajine páčil, nie raz sa tam potom vrátia napríklad ako turisti,“ povedal prezident Slovenskej basketbalovej asociácie (SBA) Pavel Bagin.

 

Podpora od hostiteľských miest

Hlavné mesto SR pred pár dňami prevzalo nad šampionátom záštitu. „Bratislava venuje pozornosť a podporuje rozvoj mládežníckeho športu v našom meste. Snažíme sa vytvárať dostatok príležitostí pre podporu športových talentov. Verím, že toto medzinárodné športové podujatie v basketbale bude významnou udalosťou ako pre mladých športovcov, tak aj pre fanúšikov tohto obľúbeného športu, ktorí si nenechajú ujsť zápasy najlepších tímov Európy v rámci šampionátu, ktorý sa tu uskutoční,“ hovorí primátor Ivo Nesrovnal.

Rovnako aj v Piešťanoch patrí basketbal medzi mimoriadne obľúbené športy. Kúpeľné mesto preto s podporou kontinentálneho šampionátu neváhalo. „Veľmi sa teším z toho, že Piešťany majú tú česť byť jedným z dvoch slovenských miest, ktoré môžu hostiť tak významné podujatie. Moja radosť je o to väčšia, že basketbal je jedným zo športov, ktorý si získal srdcia našich obyvateľov. Vďaka našim extraligovým Piešťanským Čajkám a ich sponzorovi máme v našom meste aj novú halu, v ktorej sa budú odohrávať aj samotné zápasy majstrovstiev Európy hráčov do 18 rokov,“ poznamenal Miloš Tamajka, primátor mesta Piešťany.

 

400 účastníkov, ďalšia tisícka agentov, skautov a novinárov

Organizátori majstrovstiev Európy do 18 rokov nechcú zanedbať žiadny detail. Už v apríili predstavili oficiálne logo z dielne mladého slovenského grafika Samuela Králika. Veľkou skúškou bol pre nich turnaj štyroch národných výberov v Piešťanoch. „Na šampionáte očakávame približne 400 účastníkov. Zabudnúť nemožno ani na ďalšiu viac ako tisícku osôb – skautov, agentov či novinárov. Očakávame aj veľkú podporu od blízkych hráčov či fanúšikov jednotlivých tímov,“ prezradil šéf organizačného výberou Martin Struhár.

Jedným z ambasádorov podujatia je Radoslav Rančík – sedemnásobný a zároveň úradujúci víťaz ankety o najlepšieho basketbalistu Slovenska. Navyše nedávno s bratislavským Interom získal domáci majstrovský titul. „Turnaj v Piešťanoch a Bratislave bude pre všetkých hráčov dôležitým odrazovým mostíkom do ďalšej kariéry. Pod drobnohľadom ich bude mať mnoho skautov a agentov. Chalani majú možnosť urobiť rázny krok k tomu, aby si ich všimli vo veľkých kluboch a mohli sa venovať tomuto krásnemu športu,“ povedal Radoslav Rančík.

 

Matej „Sajfa“ Cifra ďalším ambasádorom

Okrem veľkého športového vzoru Rada Rančíka bude mať šampionár aj „mimošportového“ ambasádora. Keďže prianím organizačného výboru je pritiahnuť k športu ako takému čo najširšie masy, voľba padla na obľúbeného moderátora Mateja „Sajfu“ Cifru, ktorý je veľkým športovým nadšencom. „Som malý a vyzerám ako mimozemšťan. Na základe tohto tvrdenia by mohlo byť jasné, že ja a basketbal sme od seba vzdialení na míle. Opak je však pravdou. Basketbal som miloval v časoch Michaela Jordana a ten pocit zostal vo mne. Milujem šport. Teší ma, že môžem byť ambasádorom európskeho šampionátu mladých basketbalistov. Chalanom úprimne prajem a je super, že sa môžu na vrcholnom podujatí predstaviť doma na Slovensku. Stal som sa ambasádorom šampionátu, čo je pre mňa niečo ako byť cheerleaderka v nohaviciach. Takže chlapci držím palce, makajte, nech ukážeme celej Európy, že máme šikovných basketbalistov,“ odkazuje slovenským reprezentantom.

 

Finále 6. augusta

Súboje elitných európskych basketbalistov v kategórii do 18 rokov budú hostiť bratislavská HANT aréna a priešťanská Diplomat aréna. Januárový žreb rozdelil šestnásť tímov do štyroch štvorčlenných skupín. Piešťany sa môžu tešiť na stretnutia v základných skupinách A a B, hlavné mesto bude hostiť skupiny C a D. Nasledovať budú osemfinálové súboje medzi tímami z rôznych skupín v rovnakom dejisku. Víťazi zápasov sa kvalifikujú do štvrťfinále, zdolané družstvá čakajú merania síl o konečné 9. až 16. miesto a tým o záchranu medzi elitou.

Šampionát vyvrcholí finálovým duelom v nedeľu 6. augusta o 20:15 hod. V porovnaní s predchádzajúcimi ME tejto vekovej kategórii je zmenený formát, doteraz do vyraďovacej časti o medaily postupovali iba prvé dva tímy z každej zo štyroch skupín.