V krátkych profiloch vám predstavíme trojicu hráčov, ktorí by mali patriť medzi hviezdy turnaja v Bratislave a Piešťanoch.

Arnas Velička (Litva)

Litovskí basketbalisti do 18 rokov budú patriť medzi spolufavoritov na celkový úspech na európskom šampionáte v Bratislave a Piešťanoch. A to najmä preto, že silná generácia (ročník 1999) vlani na majstrovstvách sveta hráčov do 17 rokov získala bronzové medaily.

Lídrom pobaltskej krajiny bude Arnas Velička. Šikovný rozohrávač, ktorý je odchodvancom Žalgirisu Kaunas, vlani prestúpil do FC Barcelona. V španielskom klube hráva striedavo za juniorku a B-tím.

Na vlaňajších MS hráčov do 17 rokov patril medzi najlepších hráčov podujatia, čo ocenil aj direktoriát šampionátu a zaradil ho do All-Star zostavy. „Arnas je šikovný a inteligentný hráč, ktorý na sebe tvrdo pracuje. Na šampionáte v Bratislave a Piešťanoch sa budeme spoliehať aj na jeho kvality. Má skúsenosti z kvalitnej španielskej súťaže a verím, že to ukáže aj na palubovke a potiahne tím k úspechu,“ povedal pred štartom ME U18 kouč litovskej osemnástky Gediminas Petrauskas.

Sergi Martinez (Španielsko)

Španieli sa v dueloch piešťanskej B-skupiny a následnom play off budú spoliehať najmä na výkony Sergiho Martineza. Dvojmetrový krídelník sa predstavil v kategórii U18 už na vlaňajšom šampionáte v tureckom Samsune. Proti o tok starším spoluhráčom mal takmer double-double na zápas.

Ešte viac sa mu darilo na MS hráčov do 17 rokov. Pred vlastnými fanúšikmi v Zaragoze mal priemery 19,9 bodu, 12,9 doskoku, 2,3 asistencie a 1,9 získanej lopty na zápas. Jeho skvelé čísla na cenný kov nestačili, Španieli v súboji o bronz prehrali s Litvou. Martineza podľa očakávania zaradili do najlepšej päťky turnaja.

Na šampionáte na Slovensku chceme konečne získať medialu, ktorá nám tesne unikla vlani na domácom turnaji v Zaragoze. Sergi by mal patriť medzi našich najlepších hráčov, ale basketbal nie je o hre jednotlivcov, ale o výkone celého tímu. Čaká nás náročný turnaj,“ uviedol tréner Španielska Joaquin Prado.

Daniil Kasatkin (Rusko)

Rusko na vlaňajšom šampionáte osemnástok v tureckom Samsune patrilo medzi pozitívne prekvapenia turnaja. Len tesne mu ušla účasť v top štvorke, keď o výhre Litvy vo štvrťfinále rozhodol trojkou zároveň so záverečným klaksónom vyššie spomenutý Arnas Velička.

Rusko sa naposledy dostalo do semifinále na turnajoch kategórie U18 v roku 2012. To chce ale zborná vedená Daniilom Kasatkinom teraz zmeniť. Blonďavý tvorca hry zastáva post rozohrávača aj napriek tomu, že s výškou 200 cm by si ho viacerí vedeli predstaviť na krídle či pod košom. S podobnými fyzickými parametrami hrá na poste rozohrávača aj Slovák Marek Doležaj.

Nie je veľa vysokých rozohrávačov v našej kategórii. Veľa sledujem hru (hviezdy Houstonu Rockets v NBA) Jamesa Hardena. Myslím, že jeho hra reprezentuje hru moderného rozohrávača, Kontroluje tempo hry, tvorí akcie, vie skórovať. Je veľmi univerzálny a taký chcem byť aj ja,“ vravel Kasatkin, ktorý v uplynulej sezóne pôsobil v zámorskej stredoškolskej súťaži v drese Mountain Mission High School vo Virginii.