Kadetské majstrovstvá Slovenska už poznajú svojich štyroch semifinalistov. Po piatkových dueloch v košickej Angels aréne je jasné, že o majstrovský titul sa pobije kvarteto Inter Bratislava, Junior Levice, KB Košice a Slávia Trnava.

Na úvod hra mačky s myšou

V úvodnom súboji šampionátu hráčov do 17 rokov potvrdili rolu veľkého favorita hráči bratislavského Interu. Zverenci trénera Karola Wimmera pricestovali na východ s tohtosezónnou bilanciou 18-0 a proti domácim hráčom Diawinu dominovali v útoku i v obrane.

K triumfu 116:38 prispeli až traja hráči sedemnástimi bodmi. Jedným z nich bol aj Juraj Minarovjech, ktorý tak dosiahol zhodu medzi bodovým kontom a svojim číslom dresu. „Výsledok je to pekný, ale prvý zápas po dlhej ceste nie je nikdy ľahký. Nezačali sme dobre v obrane, ale inak sme odohral dobrý zápas. Teší ma, že sme zabodovali takmer všetci. Jediný bez bodov ostal Matej Grill, ktorý doplatil v posledných sekundách na nepresnú prihrávku. Ospravedlňujem sa mu za to, ale inak to bolo fajn.“

Interistom sa vyplatili prípravné zápasy v Českej republike, po ktorých pôsobili, ako keby žiadna korona prestávka nebola. „Určite nám to pomohlo, aj keď ten úvod nebol ideálny. Verím však, že sa budeme ešte zlepšovať a tú našu tohtosezónnu neporaziteľnosť udržíme až do nedele,“ pridal Minarovjech.

Domáci Košičania začali sympaticky, no s priebehom zápasu ich potencia klesala a v druhom polčase zaznamenali iba desať bodov.

„Vedeli sme, čo nás čaká. Inter bol jasným favoritom a nám tento zápas poslúžil na rozohratie 2005-tiek pred šampionátom, ktorý nás čaká o dva týždne. Tam to bude pre nás dôležitejšie, pretože máme naozaj mladý tím. Práve takými zápasmi však hráči rastú a chlapcom som hovoril, že takýchto zápasov by potrebovali dvadsať. Verím, že v budúcnosti túto skúsenosť využijeme,“ skonštatoval tréner RIM Basket Richard Leško.

Krutá prehra Spišiakov

V druhom stretnutí triumfovali Levice nad Spišskou Novou Vsou o dvadsať bodov, no kto nevidel, neuverí. Zápas to rozhodne nebol taký jednoznačný a v tretej tretine siahali Spišiaci po vyrovnaní. Po trojke Daniela Olejára prehrávali po troch desaťminútovkách iba 50:53.

„Veru, výsledok je krutý. Stačilo trafiť jednu trojku a mohli sme vyrovnať. A takto sme prehrali o dvadsať. Ušli nám jednoduchými protiútokmi a práve touto zbraňou nás zničili. Chceli sme odohrať dobrý zápas a to sa nám v podstate podarilo. Nesmieme byť teda sklamaní. Čakajú nás totiž juniorské majstrovstvá Slovenska a tam sme favoritmi na titul,“ skonštatoval strelec pätnástich bodov a kapitán Spišskej Novej Vsi Matej Kučma.

Vydarenú premiéru na striedačke levických juniorov absolvoval tréner Richard Kucsa. „Tabuľkové postavenie z marca možno niečo naznačovalo, ale veľkým favoritom sme určite neboli. Spišská bojovala, viackrát sme sa museli vracať do zápasu a výsledok neodzrkadľuje priebeh hry. Súper trestal každú našu chybu, ale to je dobre. Držali nás mentálne v strehu a to sa nám do ďalších zápasov zíde. S výsledkom som spokojný a teším sa, že budeme môcť zabojovať o postup do finále.“

Býci zlomili osmičku statočných v závere

Zastúpenie v semifinále kadetskej kategórie bude mať aj usporiadateľské mesto. Hráči KB Košice potvrdili kraľovanie na východe (bilancia 16:0), no proti húževnatej osmičke hráčov z Bánoviec nad Bebravou sa definitívne presadili až v záverečnej štvrtine.

Nebolo to ľahké. Bánovce hrýzli, ale dali sme do toho všetko. Zo začiatku vládali, ale potom sme ich ubehali a to rozhodlo. Treba však priznať aj to, že po tej dlhej prestávke išla kondička nadol a v hale bolo dosť dusno. Dalo nám to teda zabrať,“ odfúkol si osemnásťbodový strelec „býkov“ Oliver Halász, ktorý ocenil aj priaznivú atmosféru z tribún. „Diváci nám veľmi pomohli a verím, že im doprajeme aj majstrovskú radosť. Verím, že to dotiahneme do finále proti Interu a doma ho dokážeme zdolať.“

Hráči z Bánoviec nad Bebravou pricestovali na východ iba v osemčlennom zložení, no po zápase cítili, že mali aj na víťazstvo.

Bolo nás síce málo, ale hrali sme tak, aby sme zaplnili všetky miesta. Bohužiaľ nám došli sily v druhom polčase. Je to škoda, pretože výkonnostne sme na nich mali. Myslím si, že ak by nás bolo viac, tak tento zápas vyhráme,“ zhodnotil strelec pätnástich bodov Richard Jancusko.

Svitu nepomohla ani podpora fanúšikov

V záverečnom súboji piatkového programu nestačil Svit na Trnavu. Mladých hráčov spod Tatier poháňal početný fanklub a po prvej štvrtine i prvom polčase viedli. O všetkom napokon rozhodla tretia štvrtina, ktorú vyhrali basketbalisti zo slovenského Ríma o deväť bodov. Svitu nepomohol ani najlepší individuálny výkon dňa v podaní Matúša Horáka, ktorý nastrieľal 22 bodov a pridal k nim aj 9 doskokov a 6 asistencií.

 

Štvrťinálové zápasy chlapcov U17:

Inter Bratislava – Rim Basket Diawin Košice 116:38 (33:14, 32:14, 25:6, 26:4)

Najlepší strelci: Borodovčák, Minarovjech, Malovec – všetci po 17, Boroš 16, Róka 15 – Bohuš 10, Seman 8

Junior Levice – BK 04 AC LB Spišská Nová Ves 81:61 (22:14, 19: 18, 12:18, 28:11)

Najlepší strelci: Solčanský 18, Tončík a Szabó po 15 – Hasaj a Kučma po 15

KB Košice – BBK Bánovce nad Bebravou 77:62 (15:18, 19:17, 16:15, 27:12)

Najlepší strelci: Halász, Vančo – obaja po 18, Jošťák, Nigut po 12 – Gajdoš 16, Jancusko 15, Špánik 12

BKM Iskra Svit – MBK AŠK Slávia Trnava 68:76 (15:10, 18:21, 15:24, 20:21)

Najlepší strelci: Horák 22, Kester a Brugoš po 11 – Zlocha 16, Kapustník a Kuchárek po 13, Kiss 10