K ikonickej stavbe nová budova

V lete zväčša neznesiteľná horúčava, v zime problémy s vykurovaním. Tieto vážne teplotné rozdiely, ktoré neprispievajú k útulnosti prostredia haly na Pasienkoch, pobadá aj bežný návštevník Eurovia arény, čo je od vlani oficiálny názov známeho bratislavského športoviska na Pasienkoch.

Prevádzkových problémov je tam však podstatne viac. Zainteresovaní najmä z basketbalu, ktorému hala najviac slúži, ich dobre poznajú a poriadne ich trápia. Slovenská basketbalová asociácia (SBA), ako aj domáci Inter, potrebovali v uplynulých rokoch takmer vždy vybaviť či dostať nejakú výnimku, aby sa tam mohlo uskutočniť trochu významnejšie medzinárodné podujatie či vážnejší zápas. Nečudo, že celú basketbalovú komunitu potešilo minulý týždeň rozhodnutie vlády Slovenskej republiky, ktorá na „revitalizáciu haly na Pasienkoch, kde má vyrásť Národné basketbalové centrum, schválila 8,5 milióna eur“.

„Sme veľmi radi, že došlo k tomuto významnému kroku v potrebnej rekonštrukcii. V súčasnosti už existuje občianske združenie Národné basketbalové centrum Bratislava, ktorého kolektívnym členom sa stane SBA a spoločnými silami sa budeme usilovať o obnovu. Na základe predchádzajúcej dohody sa nová budova, ktorá má na Pasienkoch vyrásť, stane aj sídlom SBA. Ale to vôbec nie je podstata revitalizácie. Basketbal potrebuje konečne športovisko s trvale dobrými podmienkami na významné zápasy i podujatia, ktoré bude vyhovovať predpisom FIBA. A bude to aj miesto na kvalitnú výchovu a prípravu našich hráčov a hráčok,“povedal nám ešte stále nový (od 1. novembra) generálny sekretár SBA Andrej Kuffa.

Najmä basketbalovú, ale možno aj celú športovú verejnosť zaiste najviac zaujíma, kedy môžu očividné a potrebné zmeny na Pasienkoch nastať. A či, nedajbože, neostane všetko len v predstavách. Veď drobné novinky v hale na Pasienkoch nastali aj v uplynulých rokoch. Sú tam, napríklad, nové sedadlá aj nové sociálne zariadenia… „Všeličo je už doslova v havarijnom stave. Hlavnú budovu potrebujeme zatepliť, vymeniť vzduchotechniku aj elektrické rozvody. Ikonická podoba haly zostane, ale najpodstatnejšia zmena bude nová administratívna budova. Niekoľkopodlažná budova vyrastie v priestore terajších šatní pre športovcov, kde chceme jasne zmeniť rozcvičovňu na solídnu menšiu basketbalovú halu. V budove bude pre športovcov posilňovňa, podmienky na regeneráciu a rátame aj s ubytovacími kapacitami,“ skonštatoval predseda predstavenstva NBC Michal Ondruš, známy najmä ako generálny manažér BK Inter Bratislava.

Od zainteresovaných sme sa dozvedeli, že v súčasnosti sa v detailoch zdokonaľuje projekt, na základe ktorého vláda odsúhlasila spomenuté peniaze. A súčasne sú na príslušných miestach žiadosti o povolenia, ktoré si takáto revitalizácia vyžaduje. „Budeme radi, ak takto o rok sa už bude na prestavbe skutočne pracovať,“ načrtol reálne časové relácie Michal Ondruš. Zo všetkého logicky vyplýva, že výstavba novej budovy a rekonštrukcia haly si vyžiada zastavenie prevádzky na tomto športovisku, ktoré sa neraz využíva aj na iné komerčné účely. „Minimálne jednu sezónu, čo by bola najlepšia alternatíva, nebude môcť hrať náš Inter zápasy na Pasienkoch. Musíme vedieť vo veľkom predstihu, kam sa v tom čase s mužmi presťahujeme. Oveľa viac nás mrzí, že sa celá prestavba dotkne aj stoviek detí, ktoré na Pasienkoch trénujú a hrajú zápasy. Žiaľ, iné východisko, ako čo najlepšie a najrýchlejšie uskutočniť revitalizáciu však neexistuje,“ zdôraznil generálny manažér mužského majstrovského klubu. Spolu s ním treba veriť, že zhruba o tri roky nielen Inter, ale celý slovenský basketbal a jeho fanúšikovia budú mať na Pasienkoch k dispozícii súčasnosti zodpovedajúce kvalitné športovisko.

TOMÁŠ GROSMANN

 Publikované v denníku Šport 29. 1. 2020