Úvodný domáci duel Európskeho pohára FIBA medzi MBK Ružomberok a maďarským družstvom KSC Szekszárd prilákal do športovej haly Koniareň 1300 divákov.

Pôsobivá choreografia fanklubu Concordia 1906 pred začiatkom zápasu, venovaná storočnici Československa, odštartovala – slovami trénera Juraja Suju – najlepší a najkvalitnejší zápas, aký sa v Koniarni odohral za uplynulé roky. Naše hráčky ani raz v stretnutí s veľkým favoritom neprehrávali, naopak, nečakane, ale zaslúžene, vyhrali všetky štvrtiny, a tak aj celý duel o sedem bodov. Maďarský tím, zložené umne pre pôsobenie v Eurolige, ktoré mu napokon o vlások v baráži uniklo proti francúzskemu Lillé Metropole, bol evidentne zaskočený veľmi kvalitnou hrou Liptáčok. Nevedel na ňu nájsť recept už od úvodu, kedy si Ružomberok vytvoril, a neskôr s vypätím všetkých síl udržiaval náskok.

Len ťažko možno divákovi, ktorý na stretnutí nebol, opísať atmosféru. O tú sa staral nielen domáci fanklub, ale aj početná skupina priaznivcov hostí. Postupom času, keď Ruža neustále vyhrávala, si diváci v hale, ako aj hráčky MBK na palubovke, evidentne uvedomovali, že aj favorit skupiny Európskeho pohára FIBA, je poraziteľný. Keď v záverečných desiatkach sekúnd náskok Ružomberka stále trval, a hosťujúce hráčky ho nedokázali eliminovať, bolo s blížiacim sa klaksónom jasné, že kto si zhodou okolností stavil pred zápasom na Ružomberok, odíde z Koniarne, spolu s domácimi basketbalistkami, ako víťaz.

“Chcel by som zablahoželať môjmu tímu, ktorý dnes podal vynikajúci výkon,” zhodnotil tréner Ruže Juraj Suja. Ďalej zložil poklonu aj pred družstvom Szekszárdu, pretože takú výbornú defenzívu, proti krotej sa ťažko hrá, sme tu už dávno nemali, pokračoval. “Pred zápasom som hráčkami hovoril, že si veľmi prajem, aby sme po stretnutí odchádzali domov hrdí. Podarilo sa, stalo sa.”

MBK Ružomberok – KSC Szekszárd (Maď.) 65:58 (17:15, 14:11, 18:17, 16:15)

Ružomberok: Ellenberg-Wileyová 20, Šiksniuté 17, Jackovecová 11, Jefferyová 6, Mištinová 3 (Markovičová 8, Ivančáková, Moravčíková a Stašová 0)

Szekszárd: McCallová 20, Gerebenová 8, Eldebrinková 7, Studerová 2, Mansareová 2 (Kissová a Jovanovičová 8, Bálintová a Theodoreanová 0)

TH: 9/5 – 18/15, Fauly: 20 – 18, Trojky: 4 – 3, Rozhodovali: Simonow (Nem.), Deman (Fr.), Kom Njilo (Kam.)

Autor: Michal Duchovič, zdroj: mbkruzomberok.sk

Foto: Fiba.basketball