Nikola Kováčiková nastúpila v reprezentačnom tíme basketbalistiek Slovenska v kvalifikácii ME 2019 v prvých štyroch zápasoch. V ďalších dvoch na jeseň uplynulého roka však chýbala, keďže v tom čase už začala študovať v USA. V A-tíme našej krajiny nie je ani v týchto dňoch.

„Nie som medzi dievčatami po dohode s trénerom Jurajom Sujom. Na jeseň, keď sa začne nová kvalifikácia ME 2021, totiž nebudem môcť prísť. Zo školy ma nepustia,“ objasnila svoju absenciu 20-ročná basketbalistka, ktorú SBA už trikrát za sebou (2016, 2017, 2018) vyhlásila za talent roka medzi dievčatami. „Na základe vlastného rozhodnutia by som nikdy v reprezentácii nechýbala, žiadnu pozvánku som zatiaľ neodmietla. Budem dievčatám veľmi držať palce, aby pre Slovensko vybojovali účasť na ME 2021, a keď to bude možné a budem mať dobrú športovú formu, rada sa medzi ne zaradím,“ pokračovala na túto tému.

Po prvom roku štúdia vo Washingtone sa Nikola Kováčiková vrátila domov v polovici mája. V hlavnom meste USA študuje na Georgetown University marketing a manažment a, samozrejme, vážne sa venuje basketbalu. „V tíme školy sme boli tri stredné rozohrávačky, jedna štvrtáčka a dve prváčky. S tou štvrtáčkou som mala rovnakú ,minutáž’, hrali sme zväčša iba my dve, bolo toho dosť. Som spokojná,“ zhrnula krátko prvú sezónu za oceánom. Basketbalové povinnosti v USA skončila už koncom marca, potom sa venovala študijným úlohám. Všetky skúšky načas a bez problémov zvládla.

V uplynulých dňoch už stihla so svojimi rodičmi a bratom sedemdňovú dovolenku na Cypre, kde však nezaháľala. Začala tam individuálnu prípravu pod vedením svojho otca Petra Kováčika, ktorý ešte nedávno trénoval basketbalistky Slovenska. A tak mohla bez problémov „naskočiť“ do prípravy vysokoškolského tímu Slovenska. Tá sa pred svetovou letnou univerziádou v Neapole (3. – 14. júla) začala predvčerom v Nitre. Nikola by zaiste mala patriť k líderkám reprezentácie pod vedením trénera Pavla Horičku. „Skúsim pomôcť družstvu svojimi skúsenosťami, ale až zápasy ukážu, ako sa uplatním. Verím, že tvoríme dobrý tím, ktorý sa v Neapole nemusí obávať žiadneho súpera. V športe nikdy je víťaz vopred známy,“ vyjadrila sa účastníčka ME žien 2017 v Česku, kde Slovensko postúpilo do štvrťfinále.

Nebyť nominácie do univerziádneho tímu Slovenska by sa už musela Nikola Kováčiková onedlho vrátiť do USA. V krajine, ktorá sa právom považuje za kolísku basketbalu, však považujú za poctu, že sa ich hráčka predstaví medzi najlepšími vysokoškoláčkami sveta. „Dostala som voľno zo školy až do konca júla. Potom ma v USA čaká 10-dňový kemp, po ktorom prídeme hrať do Španielska. Od 10. do 18. augusta sa predstavíme s naším univerzitným tímom vo Valencii, Madride a Barcelone,“ načrtla svoj letný program 177 cm vysoká rodáčka z Levíc. Okrem rodného mesta hrala neskôr basketbal na Slovensku aj v Nitre a pred odchodom do Ameriky vo vicemajstrovskom Ružomberku.

TOMÁŠ GROSMANN

V denníku Šport 19. júna 2019