Slovenskí basketbalisti do 18 rokov obsadili na domácich ME tejto vekovej kategórie 15. miesto. V nedeľňajšom súboji o konečné umiestnenie zdolali v Piešťanoch rovesníkov z Lotyšska 69:57 a súperovi tak oplatili prehru zo základnej skupiny. Najlepším strelcom tímu kouča Richarda Ďuriša bol 15-bodový Dominik Kubala. Už pred nedeľou bolo jasné, že mladí Slováci zostupujú do B-divízie ME.

ME U18 – o konečné 15. miesto
Lotyšsko – Slovensko 57:69 (31:36)

zostavy a body:
Lotyšsko: Kaufmanis 10, Lacis 7, Ramanis 6, Atelbauers a Kampuss po 2 (Hermanovskis 11, Miška 8, Vikšne 5, Salienieks 4, Berkis 2, Višnevics 0)
Slovensko: Kubala 15, Ondruš 13, Majerčák 11, Kádaši 5, Bizub 2 (Zelizňák 9, Janošov 8, Danielič 6, Mátych, Páleník a Pavelka 0)
TH: 11/10 – 13/9, fauly: 17 – 16, trojky: 5 – 10, rozhodovali: Difallah (Fr.), Milojevič (Mac.), Zurapovič (BaH.), 100 divákov.
štvrtiny: 17:23, 14:13, 12:22, 14:11

Slováci nastúpili so snahou rozlúčiť sa s domácim turnajom aspoň s jednou výhrou. Kouč Ďuriš urobil zmenu v základnej zostave, okrem Kubalu sa do nej vrátil aj Ondruš. Mladí Slováci od úvodu diktovali tempo hry, súpera zaskočili agresívnou obranou a darila sa im aj streľba. Prvú štvrtinu vyhrali 23:17, v druhej išli rýchlo do dvojciferného vedenia. V závere prvého polčasu mierne poľavili v koncentrácii a Lotyšom dovolili stiahnuť manko na rozdiel piatich bodov.

Rozhodujúca z pohľadu konečného výsledku bola tretia štvrtina. Domáci po zmene strán zagresívnili obranu, súpera donútili k chybám a k strelám z ťažkých pozícií. Výsledkom toho bolo iba 12 lotyšských bodov za tretiu štvrtinu. Pred záverečnou častou hry viedli Slováci 58:43 a suverénne kráčali za prvým triumfom na turnaji. Súper z Pobaltia však nezložil zbrane, zabojovali a podarilo sa mu znížiť na 11-bodový rozdiel. Slováci však záver tentoraz zvládli, náskok si už postrážili a na záver ME si zdvihli sebavedomie zaslúženým víťazstvom.

Hlasy po zápase:

Richard Ďuriš, tréner SR: „Sme radi, že sme sa dočkali víťazstva a neostali sme v elitnej divízii bez jedinej výhry. Teší ma, že sme sa dokázali poučiť z prvého zápasu proti Lotyšom v skupine. Hrali sme oveľa odvážnejšie. To je dôležité, že tam bol herný progres. Predchádzajúce dva zápasy veľmi mrzia. Pred dnešným duelom sme hráčom povedali, že síce minulý rok bola jedna generácia, ktorá to prvýkrát v histórii vybojovala, ale táto môže byť tá, ktorá zaknihuje prvé víťazstvo. Verím, že sa čoskoro medzi elitou ocitneme znova.“

Jakub Kádaši, kapitán SR: „Myslím si, že sme od začiatku diktovali tempo hry. Súpera z Lotyšska sme jasne prevalcovali, zvíťazili sme dvojciferným rozdielom. Mali sme veľa útočných doskokov, konečne nám padlo niečo aj zvonku. Celkový herný prejav bol výborný. Dosiahli sme zaslúžené víťazstvo.“