Veľmi nečakaný šok zažila basketbalová verejnosť v pondelok, keď prezident KB Košice František Sabol oznámil ukončenie pôsobenia klubu v Eurovia SBL. O dôvodoch, pre ktoré sa takto rozhodol, sme písali TU. Ešte horšie ako fanúšikovia a basketbaloví nadšenci však nepríjemnú správu prijala košická kabína, ktorá sa o nej dozvedela na posezónnej tímovej večeri.

Extrémne prekvapenie. Asi pred dvoma týždňami nám bolo povedané, že klub pokračuje a financie sú zabezpečené aj na ďalšiu sezónu. Pre nás to bol veľký šok, zvlášť pre mňa ako Košičana,“ smútil kapitán mužstva Richard Körner. Zastihli sme ho deň po nepríjemnej správe a stále ju ešte iba rozdýchaval. „Všetci sme sklamaní, počítali sme s tým, že pokračujeme a v budúcej sezóne zabojujeme o titul. Neviem to prekúsnuť.

František Sabol označil ako hlavný dôvod ukončenia činnosti Zákon o športe, kvôli ktorému by sa mu zvýšili výdavky na hráčov o 50 percent, a tie by už v rozpočte nedokázal zodpovedne pokryť. „Ten zákon nie je dobrý a musí sa s ním niečo robiť. Na druhej strane, ak môžu pokračovať všetky zvyšné kluby, cesty sa vždy dajú nájsť. Ja to nevidím ako hlavný dôvod. Zákon však rozhodne nie je šťastný,“ podotkol Richard Körner.

Na slová svojho spoluhráča nadviazal aj pivot Peter Sedmák. „Večera nám po tomto oznámení veru nechutila,“ smutným tónom začal svoje rozprávanie. „Všetci sme teraz v neistote. Boli sme nastavení, že bojujeme za mesto, za seba a svoje budúce zmluvy. Sme naštvaní a čakáme, čo vlastne bude. Potrebujeme doriešiť výplaty a ostatné záväzky. Máme rodiny, nie je to príjemné.“

Po dlhšie avizovanom konci ženského Good Angels teda zostane metropola východu definitívne bez špičkového basketbalu. „Asi sa naplnia slová, že na východe nie je nič. Neviem, čo sa deje, ale je to katastrofa. Šport tu nedostáva žiadnu podporu a ľudia ako pán Sabol potom odchádzajú, lebo toho majú plné zuby. Na jednej strane sa mu ani nečudujem, no na druhej sme všetci sklamaní, že sa to skončilo, hoci nám bolo povedané niečo iné,“ dodal Peter Sedmák.

Autor: Peter Zagiba
Foto: Lukáš Droppan