Rieši aj svoju klubovú budúcnosť

 

Reprezentantky Slovenska sa, žiaľ, neprebojovali na majstrovstvá Európy, ktoré sa práve o štyri týždne 27. júna začnú v Lotyšsku a Srbsku. Náš basketbal tam však bude mať predsa len dvojnásobné nepriame zastúpenie. Výraznejšie najmä vďaka Štefanovi Svitekovi, trénerovi českej ženskej reprezentácie.

 

Tá sa na kontinentálny šampionát dostala pod jeho vedením bez ťažkostí z kvalifikačnej G-skupiny prvenstvom pred Belgickom, Nemeckom a Švajčiarskom. „Konkrétnu prípravu na ME sme začali 13. mája v Mariánskych Lázňach, ďalší týždeň sme boli v Trutnove a tento sme v Prahe. Odtiaľto práve ideme na turnaj do Slovinska, kde nás okrem domácej reprezentácie čaká zápas aj proti Chorvátsku,“povedal nám z hlavného mesta ČR 52-ročný rodák z Gelnice, ktorého celý život sa však spája predovšetkým s Košicami.

Pod jeho vedením sa na kontinentálny šampionát pripravuje 15 hráčok. Spomedzi tých, čo sa o postup výraznejšie zaslúžili, chýba zranená Petra Záplatová na dôležitom dirigentskom poste, čo považuje Štefan Svitek za oslabenie tímu. Vystužiť kolektív by opäť mala zhruba dva týždne pred šampionátom naturalizovaná Američanka Kia Vaughnová. „Môže byť pre nás neraz rozhodujúca hráčka, a preto sme, pochopiteľne, vyhoveli jej predstave, že sa k družstvu pripojí neskôr,“pridal kouč o 193 cm vysokej hráčke Fenerbahce Istanbul, ktorá sa stala českou reprezentantkou pred dvoma rokmi vďaka predchádzajúcemu úspešnému pôsobeniu v USK Praha pod vedením Natálie Hejkovej. V kvalifikácii ME 2019 nastúpila v piatich zápasoch.

Češky začnú hrať na šampionáte v štvorčlennej B-skupine v Rige spolu s Francúzskom, Švédskom a Čiernou Horou, na ktorú slovenský basketbal dlho nezabudne. V novembri naše reprezentantky v rozhodujúcom zápase o postup na ME s ňou prehrali v Ružomberku 68:82 (35:34). „Základný cieľ je pre nás postup zo skupiny, teda obsadiť minimálne tretie miesto. Hrať sa bude takisto ako pred dvoma rokmi v Česku, keď priamo do štvrťfinále šli víťazky skupín a ďalšie dve krajiny hrali potom o postup do najlepšej osmičky. Účasť v nej by znamenala už značný úspech,“načrtol túžby Štefan Svitek, ktorý pred dvoma rokmi na ME v Česku ešte viedol maďarskú reprezentáciu a krátko potom sa stal kormidelníkom Češiek.

Bývalý čs. reprezentant však popri príprave na ME rieši aj svoju klubovú budúcnosť. Rád by v nej mal jasno čo najskôr, určite pred začiatkom ME. „V Toruni vraj so mnou rátajú, ale som na pochybách, či tam pokračovať. Klub aj počas uplynulej sezóny bojoval o prežitie, čo sa niekedy prenieslo aj na hráčky. Až keď budú záruky, že sa situácia finančne stabilizovala, tak poviem áno,“načrtol svoju nezávideniahodnú klubovú situáciu Štefan Svitek. Spolu so svojím slovenským asistentom Richardom Leškom doviedol družstvo Energa Toruň do finále Poľského pohára (ten získali Polkowice s Marošom Kováčikom) aj na 2. miesto v lige po základnej časti súťaže. Vo štvrťfinále play-off však Toruň stroskotala na tíme Enea Gorzów 1:3 na zápasy a Gorzów potom postúpil až do finále.

TOMÁŠ GROSMANN

 

NA ME AJ ROZHODCA TOMAŠOVIČ

Na ME basketbalistiek, ktoré sa od 27. júna do 7. júla uskutočnia v Lotyšsku a Srbsku, sa predstaví aj slovenský rozhodca Zdenko Tomašovič. „Začiatkom mája som už bol na 5-dňovom kempe skupiny rozhodcov, ktorá bude pôsobiť na týchto ME žien. Ďalšie krátke ,školenie’ nás čaká ešte aj pred šampionátom v Belehrade, kde sa mám hlásiť 23. júna. Až tam sa dozviem, či začnem pískať v Srbsku alebo v Lotyšsku,“prezradil nám 37-ročný Banskobystričan. Dvojnásobný najlepší slovenský rozhodca (2017, 2018) považuje nomináciu na ME žien za doterajší vrchol kariéry; vlani sa predstavil na MS hráčok do 17 rokov v Bielorusku.

 

V denníku Šport 30. mája 2019