Basketbalisti BKM SPU Nitra nesklamali na úvodnom turnaji Európskej mládežníckej basketbalovej ligy (EYBL), s dvoma víťazstvami a rovnakým počtom prehier patrí zverencom trénera Ľubomíra Urbana priebežná piata pozícia. So skúseným koučom sme sa zhovárali o organizácii, naplnení očakávaní, ale aj ďalšom smerovaní.

Štyri dni, 18 zápasov, deväť tímov z ôsmich krajín. O náročnosti zorganizovania turnaja EYBL je pri týchto číslach asi zbytočné hovoriť, preto rovno prenechávame slovo „Mexovi“: „Podujali sme sa na ťažkú úlohu, pretože toto je veľký turnaj – deväť účastníkov, takmer 150 ľudí. To je obrovský kolos a je to veľmi ťažké zvládnuť hlavne organizačne. Preto asi prvotná vďaka popri tých, ktorí finančne zabezpečili tento turnaj – mesto Nitra, Nitriansky samosprávny kraj, Slovenská poľnohospodárska univerzita a naši sponzori, si zaslúžia poďakovať tí, ktorí sedeli pri stolíku, písali zápisy, robili skóre, rozhovory po zápasoch, točili stretnutia, obsluhovali VIP-ku, pretože tí tu trávili najviac času. Sme radi, že turnaj prebehol bez veľkých organizačných problémov.“

Jeho zverenci vstupovali do nadnárodnej súťaže pod hlavičkou BKM SPU Nitra, ale v podstate ide o projekt Slovenskej basketbalovej asociácie (SBA), ktorá vytvorila regionálne výbery. Nitriansky združoval západ, MBA Prievidza je výberom východu. Aj preto sa očakávania niesli skôr v rovine čerpania informácií, ako konkrétnych výsledkových cieľov. „Písali sme o očakávaniach, ako vyzerá európska kvalita, ako vyzeráme my. S veľkou radosťou môžeme povedať, že intenzívna túžba hráčov zlepšovať sa, ktorá už bola naznačená počas úvodných dvoch kempov, sa aj napriek určitým hendikepom, o ktorých vieme v slovenskom basketbale, pretavila do presvedčenia dlhodobej prípravy basketbalistov. Ak pridáme v niektorých veciach, tak sa môžeme porovnávať s vyspelou Európou. Talianske družstvo bolo niečo ako naša najvyššia súťaž, s Bayernom sme sa nestretli a ostatné tímy by som povedal, že sú na našej úrovni. S najsilnejšími tímami – poľské Žary a rumunský Kluž, sme odohrali vyrovnané zápasy. Jeden sme vyhrali a jeden prehrali – o bod. Videl som na hráčoch, že keď prepneme na medzinárodnú súťaž a osvojíme si to, tak sa nemusíme báť o výsledky. Kľúčová vec tohto turnaja je, že aj keď sa už skončil, tak už treba mať víziu, ako začať robiť. Myslieť si, že treba čakať do januára a niečo sa zmení, to tak nebude. Teraz je na rade SBA, aby odštartovala iné možnosti spoločného stretávania sa, respektíve sústredenia. Hľadať v prázdninových obdobiach turnaje, po skončení EYBL sa sústrediť na nejaký veľkonočný turnaj, prebehnú majstrovstvá Slovenska a intenzívne pracovať v júni až auguste na novú sezónu EYBL, už kategóriu ‚U15‚,“ uviedol Urban.

Slovo muselo padnúť aj na výsledky, keďže na radosť širokej basketbalovej verejnosti, sa Nitrania v pestrej medzinárodnej konkurencii nestratili. Výsledkom boli dve víťazstvá (nad Klužom Napoča 66:60 a USK Praha 107:24) a dve prehry (s Chromikom Žary 70:71 a víťazom nitrianskeho turnaja Oxygen Orange 1 54:89). Tie ich zoradili na priebežné piate miesto v tabuľke po prvom turnaji. Výhodou môže byť tiež fakt, že na januárovom turnaji v Taliansku sa stretnú s len jedným tabuľkovo vyššie postaveným súperom. „Veľmi pozitívne sa dajú hodnotiť výsledky, keďže na základe dlhodobej predikcie výsledkov tímu sme si mysleli, že budeme mať na domácom turnaji slabšiu štvoricu. S prekvapením sme zistili, že sme hrali proti najsilnejšej trojici – Oxygen Orange 1, Kluž a Žary. Neľutujem, pretože práve tieto zápasy a výkony v nich sú potešujúce. Chlapci bojovali od prvej do poslednej minúty, ukázali veľmi pozitívny výkon. Vieme, čo nás čaká v januári v Taliansku a sme odhodlaní urobiť čo najlepšie výsledky,“ zamyslel sa tréner Nitry.

Konfrontácia s rôznymi basketbalovými štýlmi bola zároveň možnosťou, ako porovnať kvalitu hráčov v kategórii „U14“. V čom sú teda slovenskí basketbalisti lepší, respektíve horší a na čom treba zapracovať? „Sú to podobné problémy, s ktorými sa stretávame. Tým, že my sme sa po ustráchanom začiatku proti Poliakom naštartovali a pochopili, že chcú hráči ako zomknutý tím niečo urobiť, tak sme dominovali na ihrisku intenzitou hry, bojovnosťou a súdržnosťou. Z toho sa dá vychádzať pri odstraňovaní technických, taktických, kondičných a iných nedostatkov. To je to najľahšie. Družstvo si sadlo dobre po mentálnej stránke. Myslím si, že je tu veľká perspektíva, ale treba naštartovať cieľavedomý proces a nečakať len. Videli sme ako tréneri, že štandardom kvalitného európskeho basketbalu je atletizmus, dynamika, notorická maturácia na vysokej úrovni. V tejto kategórii sa ešte taktické parametre nedajú tak posudzovať, ale hlavne tie fyzické, silové, kontaktné, agilitné, zručnostné, strieľajúce, prihrávajúce sú dôležité pre to, aby sme z toho urobil záver, že poďme týmto chlapcom pomôcť, zlepšiť výkony reprezentantov a nie tri dni pred šampionátom,“ odpovedal Urban.

Dva regionálne výbery vstúpili do nového ročníka EYBL, je to podľa Urbana dobrý krok k zlepšeniu práce s mládežníckymi kategóriami, ktoré ešte nehrajú na reprezentačnej úrovni? „Ten krok je výborný, sú dva regionálne výbery. Som presvedčený o tom, že toto je dobrá cesta. Treba ju vylepšovať opatreniami, ako je zintenzívnenie stretávania sa a procesu v spolupráci s trénermi, pretože hráči, ktorí sú vo výbere, by mali byť cieľavedomo a vždy dobre pripravovaní. Treba tiež vyhľadávať iné talenty. Verím, že sa objavia aj iní hráči. Teraz sme mali príliš krátku dobu na prípravu na septembrový turnaj. Máme teraz ďalší priestor a pred nikým nezatvárame dvere,“ zakončil rozhovor skúsený kouč.

Autor: Michal Duchovič

Foto: Miroslav Slávik