Slovenskí basketbalisti do 18 rokov prehrali vo svojom druhom vystúpení na ME tejto vekovej kategórie v Bratislave s favorizovanou Bosnou a Hercegovinou tesne 68:73. Zverenci Richarda Ďuriša si zapísali druhú prehru na turnaji, v sobotu nestačili na Lotyšsko. Boje v základnej D-skupine zavŕšia mladí Slováci v utorok, keď nastúpia proti obhajcom titulu z Francúzska.
ME U18 – D-skupina
Bosna a Hercegovina – Slovensko 73:68 (36:31)
Najviac bodov: Čampara 20, Čerkezovič 15, Sikiraš 14 – Javorský 23, Majerčák 17, Danielič 6.
štvrtiny: 18:13, 18:18, 15:15, 22:22
Slováci nastúpili proti favorizovanej Bosne bez rešpektu a so snahou napraviť výkon zo sobotňajšieho neúspešného zápasu proti Lotyšsku. Úvod patril hosťom, ktorí si vytvorili mierny náskok. Slováci však držali so súperom krok, keď sa im na začiatku podarilo vypojiť z hry najväčšiu hviezdu Bosniakov Čamparu. Ten dal v sobotňajšom víťaznom stretnutí proti Francúzsku 32 bodov svojho tímu. V druhej štvrtine Slováci hru vyrovnali a polčas tak prehrali len päťbodovým rozdielom.
Po zmene strán začali Slováci výborne. Agresívnou obranou donútili súpera k chybám a v útoku sa im po vydarených akciách podarilo dohnať stratu z prvého polčasu. V 24. min Javorský trojkou poslal domácich do vedenia, o minútu neskôr ten istý hráč ďalšou trojkou zvýšil na 41:39. Bosniaci však nedovolili súperovi dostať sa do výraznejšieho vedenia, v útoku im potiahol Čampara a pred poslednou štvrtinou viedli Balkánci 51:46.
Slováci neskladali zbrane, pokračovali v bojovnom výkone a v 33. minúte po košoch Janošova a Javorského viedli 57:54. Súper kontroval dvoma trojkami za sebou a záver sľuboval drámu. Za stavu 65:62 pre Bosnu predviedol vynikajúcu individuálnu akciu Čampara a poslal svoj tím do rozhodujúceho náskoku (67:62). Záverečný nápor Slovákov na obrat nestačil a napokon s favoritom prehrali tesne 68:73.
hlas po zápase:
Richard Ďuriš, tréner SR U18: „Remizovali sme s Bosnou druhú, tretiu i štvrtú štvrtinu, takže sa určite nemáme za čo hanbiť. Začiatok nám trochu ušiel, ale dokázali sme sa dostať späť do zápasu a v záverečnej štvrtine sme dokonca aj viedli. Posledné tri koše súpera prišli po útočných doskokoch Bosny a to bol ten malý detail, ktorý rozhodol o výsledku. V porovnaní s prvým zápasom sme hrali s väčším sebavedomím, lepšie sme strieľali i bránili, takže forma graduje a verím, že to ukážeme v ďalších zápasoch.“