Posledný aprílový víkend bol na programe ďalší kemp pre dievčatá do 14 a 15 rokov. Pod hlavičkou Slovenskej basketbalovej asociácie sa stretli hráčky tentoraz v Športovej hale Lokomotívy Košice, kde na nich dohliadal ústredný tréner mládeže Richard Kamenský spolu s asistentkou Zuzanou Bednárikovou.

Projekt kempov pre mládež napísal už svoju štvrtú kapitolu, dvakrát sa výber hráčok stretol v Seredi a dvakrát už aj v Košiciach. „Tentoraz sme privítali až 12 nových tvárí, keďže v čase prvého kempu boli hráčky Young Angels 2003 Košice na turnaji EGBL. Na tréningoch bolo vidieť, ako sa zvýšila kvalita vykonávaných činností. Tak, ako sme na západe mohli po oboch kempoch zhodnotiť, mnohé hráčky sa zlepšili v oblastiach, kde mali nedostatky. Opäť sa stretla výborná partia, čo sme cítili asi všetci, nielen na ihrisku, ale aj mimo neho,“ začal s hodnotením Kamenský.

Priestor mali vo väčšej miere hráčky z Košíc, no kempu sa zúčastnili aj zástupkyne z Popradu, Spišskej Novej Vsi, Ružomberka, Popradu a Rožňavy. „Pozvánka na kemp ma veľmi prekvapila a potešila, pretože v poslednom čase sa mi vôbec v basketbale nedarilo. Stretlo sa tam 20 báb a vyrovnať sa im bolo náročné. Tréneri dbali na dobrú rozcvičku pred tréningom, ale aj regeneráciu po tréningu. Cvičenia počas tréningu boli zamerané skôr na dribling, aj keď som očakávala, že budeme viac hrať. Toto bola moja obrovská skúsenosť a myslím si, že nám to dalo veľa, pretože sme si každá uvedomila, v čom máme nedostatky, ktoré treba zlepšiť,“ uviedla Natália Filická z tímu Young Angels 2003 Košice.

bty

Podobne to videla aj ďalšia Košičanka Nina Majorošová: „Veľmi som sa potešila, že som sa mohla zúčastniť tohto kempu. Získala som mnoho nových skúseností a vyskúšala nové veci nielen v útoku, ale aj v obrane. Spoznala som dievčatá z iných družstiev. Sú to veľmi šikovné a talentované hráčky. Na tréningoch sme sa ‚bili‚, ale mimo ihriska sme boli dobrá partia. Dúfam, že sa uvidíme aj na ďalších kempoch.“

Viac detailov z tréningového procesu prezradil ústredný tréner mládeže SBA: „Tréningový proces na tomto kempe prebiehal identicky ako na západe. Hráčky absolvovali štyri dvojhodinové tréningové jednotky. Prvá tréningová jednotka bola zameraná na preopakovanie si činností z prvého kempu (uvoľňovanie sa s loptou, obrana hráča s loptou, 1 na 1, prihrávky pod tlakom, uvoľňovanie sa hráča bez lopty a 3 na 3). Počas druhého tréningu sme opäť zdokonaľovali uvoľňovanie sa hráča s loptou a hlavná časť tréningu pozostávala z cvičení na zdokonaľovanie čítania hry a reagovanie na rôzne situácie z hry. Hlavnú časť ďalšej tréningovej jednotky tvorili cvičenia na správny spacing pri prienikoch a presilové situácie. Počas posledného tréningu sme nacvičovali útočný systém vhodný pre mládež v tomto veku – dribble drive motion z postavenia hráčov 4-1, následne útočnú tranzíciu a zakončili sme cvičeniami 3 na 3 zameranými na výpomoc hráčok zo slabej strany. Každá tréningová jednotka začínala samozrejme dôsledným zahriatím, rozcvičením, cvičeniami na prevenciu zranení a dynamickým strečingom. Na konci sme sa venovali kompenzačným, regeneračným cvičeniam.“

Kempu v Košiciach sa zúčastnili:

Kupčová Lucia, Marciňáková Mirka, Filická Natália, Hermannová Emma, Mišinská Alex, Rebejová Tara, Spišiaková Ema (všetky Young Angels 2003 Košice), Dulovičová Emma, Jarošová Kamila (obe ŠBK Spišská Nová Ves), Kubáňová Dorota (MBK Ružomberok), Suchá Bianka (ŽBK Rožňava), Majorošová Nina, Erdélyiová Alexandra, Holomaniová Karin, Chovaníková Simona, Tresová Tamara (všetky Young Angels Košice), Majerčáková Martina, Kmetoniová Emma, Dlugošová Viktória, Michlíková Natália (všetky BAM Poprad)

Autor: Michal Duchovič

Foto: archív RK