Druhý hrací deň majstrovstiev Slovenska hráčov do 14 rokov odštartoval súbojmi o pozície na piatom až ôsmom mieste. A v oboch prípadoch sa tešili tímy, pre ktoré išlo o vôbec prvé víťazstvá v tejto sezóne.

Čaňu potiahol Bujdoš

Vyrovnaný súboj o siedmu priečku zvládli lepšie hráči z Čane, ktorí postavili základ úspechu vydareným prvým polčasom. Jedenásťbodový náskok sa síce v poslednej štvrtine poriadne scvrkol, no dokonalý obrat napokon Bánovce nepredviedli. O definitívnu podobu výsledku sa totiž za stavu 45:44 postaral premenenými trestnými hodmi osemnásťbodový strelec Dávid Bujdoš.

Lokomotíve opäť dochádzala para

Aj zápas o piatu pozíciu ponúkol meranie síl dvoch vyrovnaných tímov. A aj v tomto prípade možno hovoriť o prekvapení. Zatiaľ čo tím B.S.C. Bratislava pricestoval do Košíc s bilanciou 7-4, bilancia Serede bola hrozivých 0-11.

Sereď však už vo štvrťfinále ukázala, že dokáže produkovať výborný basketbal. Proti Prievidzi jej síce nestačil na víťazstvo ani šestnásťbodový náskok, no hoci dochádzala Lokomotíve para aj tentoraz a druhý polčas prehrala o dvanásť bodov, dva presné trestné hody Michala Vranoviča v poslednej minúte odvrátili stratu prvého tohtosezónneho triumfu.

„Som veľmi rád, že sme turnaj zakončili víťazstvom. Nebol to totiž vôbec ľahký zápas, pretože sme mali ťažkého súpera. V tejto sezóne sme ich zdolali vôbec prvýkrát. Základom bolo to, že sme bojovali až do konca,“ zdôraznil autor 16-tich bodov Serede Richard Sárkány, ktorého po turnaji vyhlásili za najlepšieho hráča Lokomotívy. „Určite ma to potešilo. Pre mňa to bola pekná bodka za pekným turnajom. Myslím si, že sme tu podali dobré výkony a aj tréner nás pochválil, že máme na čom stavať. Okrem toho sme si popozerali Košice a bolo to teda fajn.“

Drvivý záver posunul do finále Inter

Potom sa už pozornosť fanúšikov presmerovala na najlepšie štyri tímy turnaja. Ako prvý si finálovú miestenku vybojoval bratislavský Inter, ktorý vo štvrtej štvrtine zdemoloval Prievidzu v pomere 24:8.

Obaja súperi pritom začali presne naopak, ako vo svojich štvrťfinálových zápasoch. Inter sa tentoraz rozbiehal iba pozvoľna, zatiaľ čo Prievidza pokračovala tak, ako proti Seredi končila. Neskôr sa hra i skóre vyrovnali, no tím z hlavného mesta potiahla strelecky disponovaná dvojica Maroš Golian – Richard Ondruš.

„Bol to veľmi vyrovnaný zápas a striedali sme sa s nimi vo vedení. V druhej štvrtine sme to však dokázali dotiahnuť a potom sme zabrali aj v závere. Zlepšili sme hlavne obranu a dobre sme podoskakovali. Som veľmi rád, že sme to zvládli a zahráme si finále. Je to výborný pocit,“ vyslovil sa autor 19 bodov a 7 doskokov Maroš Golian.

Žiakom Interu tak ostáva k napodobneniu minulotýždňovej zlatej jazdy žlto-čiernych kadetov urobiť iba posledný krok. „Verím, že to zvládneme. Titul som už získal v predošlej kategórii a viem, že je to výborný pocit,“ pridal mladý Bratislavčan, ktorý si už stihol so spoluhráčmi obzrieť aj centrum Košíc. „Dostali sme na to príležitosť hneď po našom nedeľňajšom príchode. Musím povedať, že sa mi tu zapáčilo a ak sa nám podarí zvládnuť aj finále, tak budem mať na toto mesto veľmi pekné spomienky.“

V drese Žiaru žiaril stopercentný Kret

Pred druhým semifinále sa nečakalo nič iné, než jednoznačný triumf najvyššie nasadeného tímu turnaja zo Žiaru nad Hronom (11-1). Stredoslováci plnili rolu favorita od úvodu a v priebehu prvého polčasu si vybudovali 32 bodový náskok. Domáci Košičania však nehodili flintu do žita a tretiu štvrtinu dokonca vyhrali o trinásť bodov. Žiar už však žiadnu veľkú drámu nepripustil a vybojoval si právo vyzvať na súboj o titul hráčov Interu.

„Som rád, že sme to zvládli takto. Nebol to až taký zápas, ale po polčase sme ich podcenili a tréner nám možno nedá večeru,“ pousmial sa najlepší strelec Žiaru Matej Kret, ktorý predviedol proti RIM Basket málo vídanú stopercentnú úspešnosť. V koši totiž skončilo všetkých šesť jeho dvojbodových streleckých pokusov. „Vyplatil sa mi tréning počas koronavírusu. Dúfam, že mi to bude takto sypať aj vo finále. Proti Interu to bude nesmierne ťažké, ale ja som presvedčený, že zvíťazíme.“

 

Semifinále:

Inter Bratislava – MBA Prievidza 70:57 (9:15, 20:14, 17:20, 24:8)

Najlepší strelci: Golian 19, Ondruš 18, Siváček 13 – Simonides 14, Chlupis a Hričo po 11

BK Žiar nad Hronom – RIM Basket Košice 67:44 (22:7, 20:3, 10:23, 15:11)

Najlepší strelci: Kret 13, Kartík 11, Caban 9 – Ručinský 14, Horváth a Kania po 6

O piate miesto:

B.S.C. Bratislava – BK Lokomotíva Sereď 50:54 (10:20, 14:20, 15:8, 11:6)

Najlepší strelci: Kalinay 18, Danko 10, Tichý 7 – Sárkány 16, Mizera 14, Vranovič 11

O siedme miesto:

BA Čaňa – BBK Bánovce nad Bebravou 47:44 (12:6, 17:12, 7:7, 11:19)

Najlepší strelci: Bujdoš 18, Liška 9, Molnár 7 – Filip a Pira po 14, Stanko 8

Stredajší program:

10:45 súboj o bronz RIM Basket – Prievidza
15:15 finále Inter Bratislava – Žiar nad Hronom