Školský basketbalový klub Handlová robí v posledných rokoch krásnu reklamu mládežníckemu basketbalu na Slovensku. Klub pomaly zbiera skúsenosti aj úspechy mimo SR. V Handlovej 9. októbra v zastúpení Jána Beráneka odprezentoval svoju činnosť primátorke mesta Silvii Grúberovej a tiež členom Komisie športu. ŠBK pripravil zaujímavý krátky videodokument, ktorý zachytáva ostatné roky práce v klube.

Mgr. Ján Beránek:

,,Neustále počúvame z medií a okolia, že máme lenivé deti, deti sedia len za počítačom, deti sú dnes nevychované… Každá minca má ale dve strany. A tak sa pýtam, kto je za to zodpovedný?
Za budúcnosť mládeže sme zodpovední my – dospelí. Sme zodpovední za to,aké vytvárame podmienky, aký dávame komfort. Sme zodpovední aj za to, čo im vštepujeme do hláv, aké im vkladáme myšlienky, akú im dávame cestu a možnosti. Sme tí, ktorí môžu veľa zmeniť. Ďalšou dôležitou zložkou sú podmienky. Už ako dieťa som si všímal a sledoval som, aké podmienky majú profesionáli a aké podmienky majú deti. My napríklad zabezpečíme deťom dresy na zápas, zabezpečíme im pitný režim a vnímame to ako niečo fantastické, nadštandardné. Ale to nie je správne. Mali by sme otočiť pyramídu podpory športu. Nech majú športové kluby v meste kvalitné podmienky. Sú to dlhodobé koncepčné práce. Výsledok neuvidíme o rok, ani o dva. Uvidíme ho o šesť, osem, možno desať rokov, ale určite príde.’’

 

Peter Zagiba