Dnes (sobota 4. augusta) sa uskutočnilo v Bratislave vyžrebovanie vyšších súťaží SBA pre hracie obdobie 2018/2019, ktoré nájdete na našej stránke: www.slovakbasket.sk v sekcii – „SÚŤAŽE“ – „2018/2019“ – „Vyžrebovania“ – ďalej po jednotlivých kategóriách.

Týmto žiadame všetkých účastníkov medzinárodných súťaží, aby si ihneď obdržaní vyžrebovania týchto súťaží dohodli prípadné náhradné termíny. Tieto je potrebné zaslať najneskôr do 20.08.2018 na adresu: sutaze@slovakbasket.sk Zároveň HK SBA – C do tohto termínu umožní aj dohody na zmenu termínov zápasov bez závažného dôvodu z týchto termínov:

22.-23.09.2018 – Kadeti „U17“ (rozhodcovský seminár) – dohrávky do 23.12.2018

22.-23.12.2018 – Juniori „U19“, Spoločná súťaž 1.ligy žien a Junioriek „U19“, Staršie žiačky „U15“(predvianočný termín) – iba predohrávky

05.-06.01.2019 – Kadeti „U17“, Kadetky „U17“ – iba predohrávky

Nižšie uvádzame poznámky k jednotlivým súťažiam.

1.liga muži

Počet prihlásených družstiev – 11 (pred žrebovaním sa ešte odhlásilo družstvo IMC Slovakia Považská Bystrica)

Hrá sa podľa variantu „B“ Vyhlásenia mužských súťaží.

Základná časť sa odohrá vo 2 skupinách dvojkolovo každý s každým systémom doma-vonku po 1 zápase. V nadstavbovej časti sa družstvá rozdelia do 2 výkonnostných skupín o 1. – 6. a 7. – 11.miesto. Výsledky zo základnej časti sa nezapočítavajú do nadstavbovej časti. Systém je rovnaký ako v základnej časti. Na záver je finálový turnaj prvých 4 družstiev.

Juniori „U19“

Počet prihlásených družstiev – 12

Hrá sa podľa variantu „A“ Vyhlásenia mužských súťaží.

Základná časť sa odohrá celoslovensky systémom dvojičiek dvojkolovo každý s každým. Zápasy dvojičiek sa hrajú cez týždeň. V nadstavbovej časti sa družstvá rozdelia do 2 výkonnostných skupín o 1. – 6. a 7. – 12.miesto a hrajú tiež systémom dvojičiek. Výsledky zo základnej časti sa započítavajú do tabuľky nadstavbovej časti. Na záver je finálový turnaj prvých 4 družstiev.

Kadeti „U17“

Počet prihlásených družstiev – 18

Hrá sa podľa variantu „C“ Vyhlásenia mužských súťaží.

Základná časť sa odohrá vo 2 skupinách dvojkolovo každým s každým dvojičkovým systémom doma-vonku. V nadstavbovej časti sa družstvá rozdelia do 2 výkonnostných skupín o 1. – 8. a 9. – 18.miesto. Družstvá z oboch skupín si berú výsledky vzájomných zápasov so sebou a v nadstavbe odohrajú zápasy len s družstvami z druhých skupín dvojičkovým systémom doma-vonku. Na záver je finálový turnaj prvých 4 družstiev.

Starší žiaci „U15“

Počet prihlásených družstiev – 23 (z toho 9 mimo súťaž)

Na základe hlasovania prihlásených družstiev budú hrať družstvá mimo súťaž samostatne.

14 družstiev teda odohrá základnú časť v 2 skupinách dvojkolovo každým s každým dvojičkovým systémom doma-vonku. V nadstavbovej časti sa družstvá rozdelia do 2 výkonnostných skupín o 1. – 8., 9. – 14.miesto. Do skupiny o 1. – 8.miesto postúpia prvé 4 družstvá zo skupiny Západ a Východ. V skupine o 9. – 14.miesto budú hrať zostávajúce družstvá zo skupiny Západ a Východ. Výsledky zo základnej časti sa nezapočítavajú do tabuliek nadstavbovej časti. Na záver je finálový turnaj prvých 4 družstiev.

Spoločná súťaž 1. ligy žien a Junioriek „U19“

Počet prihlásených družstiev – 19 (pred žrebovaním sa ešte odhlásilo družstvo BK ŠKP 08 Banská Bystrica)

Hrá sa podľa variantu „B“ Vyhlásenia ženských súťaží.

Základná časť sa odohrá vo 2 skupinách dvojkolovo každým s každým systémom doma-vonku v jeden víkend s tým istým súperom. V rámci víkendu sobota-nedeľa je po dohode možná aj výmena poradia zápasov medzi 2 družstvami.

V nadstavbovej časti sa družstvá rozdelia do 2 výkonnostných skupín o 1. – 8. a 9. – 19.miesto. Družstvá v skupine o 1. – 8.miesto si neberú výsledky zo vzájomných zápasov zo základnej časti so sebou. Tieto si berú iba družstvá do skupiny o 9. – 19.miesto, pričom odohrajú zápasy len s družstvami z druhých skupín. Nadstavbová časť sa hrá už dvojičkovým systémom doma-vonku. Víťaz nadstavbovej časti postupuje priamo do extraligy (extraliga variant so 7 družstvami) alebo baráže (extraliga variant s 8 družstvami). Na záver je finálový turnaj prvých 4 družstiev juniorskej kategórie.

Kadetky „U17“

Počet prihlásených družstiev – 14

Hrá sa podľa variantu „B“ Vyhlásenia ženských súťaží.

Základná časť sa odohrá vo 2 skupinách systémom dvojičiek dvojkolovo každý s každým. V nadstavbovej časti sa družstvá rozdelia do 2 výkonnostných skupín o 1. – 8. a 9. – 14.miesto a hrajú tiež systémom dvojičiek. Výsledky zo základnej časti sa nezapočítavajú do tabuľky nadstavbovej časti. Na záver je finálový turnaj prvých 4 družstiev.

Staršie žiačky „U15“

Počet prihlásených družstiev – 9 (pred žrebovaním sa ešte odhlásilo družstvo TYDAM UPJŠ Košice)

Hrá sa podľa variantu „A“ Vyhlásenia ženských súťaží.

Základná časť sa odohrá celoslovensky systémom dvojičiek dvojkolovo každý s každým. V nadstavbovej časti sa družstvá rozdelia do 2 výkonnostných skupín o 1. – 6. a 7. – 9.miesto a hrajú tiež systémom dvojičiek. Výsledky zo základnej časti sa započítavajú do tabuľky nadstavbovej časti. Na záver je finálový turnaj prvých 4 družstiev.

Autor: Juraj Panák

Foto: Fiba.basketball