Na konci tohto týždňa sa dočkáme finálových turnajov Slovenského pohára basketbalistov i basketbalistiek. Mužský turnaj sa uskutoční pod marketingovým názvom Impuls-Leasing Slovenský pohár mužov 2021. V Bratislave a Košiciach sa za prísnych opatrení rozhoria boje o tradičnú trofej. Žiaľ, ako je príznačné pre túto dobu, bez divákov.

Keďže prvenstvo je spojené s právom štartu v pohárovej Európe, Slovenská basketbalová asociácia víťaznému družstvu, ktoré sa rozhodne toto právo využiť, uhradí časť nákladov spojených s nevyhnutnými administratívnymi úkonmi.

Na stránke slovakbasket.sk si postupne počas tohto týždňa v seriáli priblížime účastníkov Slovenského pohára. Pokračujeme dvomi družstvami z východu: na rade sú Spišskí Rytieri a Young Angels Košice U19.

RYTIERI: V DOBREJ FORME, ALE STÁLE PRI ZEMI

Podľa tabuľkového postavenia v Niké Slovenskej basketbalovej lige by práve Spišskí Rytieri mohli byť favoritom blížiaceho sa finálového turnaja Impus-Leasing Slovenského pohára mužov. Cez víkend doma zdolali Inter Bratislava 84:68 a po vyše mesiaci sa vrátili na druhú priečku. Hrá sa však v hlavnom meste, kde Spišiaci v tejto sezóne ešte nedokázali zdolať Inter a navyše, aj najvyššia súťaž je taká vyrovnaná a rodia sa v nej také nevídané výsledky, že ťažko vôbec hovoriť o nejakých favoritoch. Spomeňme si napríklad, ako si v sobotu a v pondelok predposledná Prievidza dvakrát za 48 hodín vyšliapla na prvé Levice…

Faktom ale je, že Spišská Nová Ves prichádza na finálový turnaj v hernej pohode s tromi víťazstvami v rade, ktoré vystriedali negatívnu sériu troch prehier. Navyše po tom, čo vo štvrťfinále pohára vyhrala na pôde Levíc 89:86 a vyradila tak lídra Niké SBL.

V jednom z rozhovorov po sobotnom víťazstve nad Bratislavčanmi tréner Teo Hojč pochválil svojich zverencov. „Ani som ich nechcel toľko chváliť,“ vraví teraz s dávkou humoru, no vzápätí začne vážnejšími tónom: „Nie, teraz vážne: odohrali dobrý zápas. Aj predtým a aj teraz s Interom. Ak ich občas kritizujem, tak si rovnako niekedy zaslúžia aj pochvalu. Vždy som spomínal, že aj keď sme nemali také výsledky, ako by sme si želali, tak sme nepodliehali panike. Ani teraz nebudeme lietať vo výšinách. Nemáme na to právo, ani čas a nie je to správne. Pre nás je dôležitý každý budúci tréning a každý budúci zápas. Samozrejme, že sa vždy ľahšie pracuje po víťazstvách než po prehrách. To v športe platí. Takže zhrnul by som to tak, že sme, samozrejme, radi, že sme odohrali teraz pár dobrých stretnutí, ale hráči si musia uvedomiť, že len takým spôsobom, akým sme sa prezentovali teraz, môžeme hrať dobre a môžeme víťaziť. Takto môžeme byť úspešní. Ale keď zas začneme porušovať systém, naše pravidlá a mentálne nastavenie nebude správne, naše šance víťaziť opäť klesnú.“

V pohári budú semifinálovým súperom Spišiakov práve spomínaní Prievidžania, ktorí v lige minulý týždeň najprv zdolali vtedy ešte druhých interistov 83:77, v sobotu doma prvé Levice 73:67 a tento výsledok potvrdili v pondelok víťazstvom na pôde Patriotov 90:77. Počínanie najbližšieho súpera si všíma aj slovinský tréner Rytierov: „V prvom rade, nie je to náhoda, že Prievidza niekoho prekvapí. Už teraz dokázali, že to ani nie je prekvapenie, ale je to fakt. Majú kvalitu, majú dobrú formu a nezabudájme na to, že poctivo a veľa trénujú. Je pre nich skvelé, že sa im to vracia. Že práca s hráčmi sa im vypláca. Vyzerajú dobre, momentálne hrajú dobrý basketbal a sú súperom, ktorého určite treba rešpektovať.“

Spišská Nová Ves vyhrala Slovenský pohár pred pätnástimi rokmi. Tréner Teo Hojč má však na úspech v tejto súťaži oveľa čerstvejšie spomienky. V roku 2019 totiž doviedol k úspechu Levice. A dokázal to práve v Bratislave, na palubovke Eurovia Arény, ktorá bude dejiskom finálového turnaja aj tento rok! Spomína: „Na to len tak nezabudnem. Klubu, v ktorom som sa výborne cítil a v ktorom som zažil doteraz najlepšie basketbalové roky, som pomohol doniesť domov prvý Slovenský pohár v histórii. Už to samo osebe bola veľká vec. Navyše som mal v deň finálového stretnutia narodeniny. Nezabudnem, ako mi fanúšikovia Levíc, ktorí nás aj veľakrát predtým prišli podporiť, v Bratislave zaspievali Všetko najlepšie. Priznám sa, to som aj ja troška ukázal emócie. Pamätám si ten turnaj. Nešli sme tam s veľkými očami. Vraveli sme, že ideme hrať a uvidíme, čo nám to prinesie. Inter bol vtedy veľký favorit, bol prvý, mal výborné mužstvo a nám sa pred turnajom zranil Nikola Gačeša, náš možno najlepší hráč. Odišiel nám Boban Tomič, ktorý mal byť našim prvým rozohrávačom. Išli sme na pohár v zúženej zostave, ale chalani, ktorí tam boli, odohrali brutálne dobrý turnaj a zvládli aj finálový zápas. Pamätám si, že Šimom Krajčovič bol vtedy prvý raz v pozícii, že musí byť prvý a v podstate jediný rozohrávač. Bola to jeho prvá takto dôležitá situácia a zvládol ju na výbornú. Ukázal, že z toho Šimona by už mohol vyrásť ten Šimon, ktorého vidíme teraz… Ozaj pekné spomienky.“

Rytieri vstúpia do turnaja v piatok o 17:30, keď v semifinále narazia na spomínanú Prievidzu. Ešte predtým o 15:00 zvedú vzájomný súboj Inter Bratislava a BKM Lučenec.

Foto: Vladimír Dorňák

YOUNG ANGELS U19: POTVRDIŤ POTENCIÁL

Finálový turnaj sa vracia do Košíc, do Angels Arény, a my sme Daniela Jendrichovského, ktorý je neodmysliteľne spojený s úspešnými značkami Good Angels Košice a teraz Young Angels Košice, podpichli, či sa tam vráti aj trofej pre víťazky Slovenského pohára. Odpovedá: „Určite by sme boli veľmi zlí športovci, ak by sme sa o to neusilovali. Verím, že domáce prostredie bude pre nás určitou výhodou. Zabojujeme. Ženské družstvo sa už v semifinále stretne s Ružomberkom. Posledné dva zápasy, ako s Piešťanmi, tak v Ružomberku, sa rozhodovali v koncovkách. Verím, že šťastie by sa teraz mohlo viac prikloniť na opačnú, teda našu, stranu.“

Z historickej perspektívy sú Košičanky zo všetkých účastníčok najúspešnejšie, keď pohár získali celkovo trinásťkrát. V sezóne 2002/03 ako Delta V.O.D.S., o rok neskôr ako Delta I.C.P. Potom sa dva roky pohár nehral. Po obnovení v ročníku 2006/07 vyhral K CERO V.O.D.S Košice, v nasledujúcej sezóne KOSIT 2013 Košice, následne Maxima Broker Košice, v ročníkoch 2009/10 a 2010/11 Dobrí Anjeli Košice a v piatich ďalších ročníkoch Good Angels Košice. Až v roku 2016/17 narušili košickú hegemóniu Piešťanské Čajky, keď zdolali východniarky vo finále 59:53. V sezóne 2017/18 opäť tesne vyhrali Good Angels nad Čajkami 62:61.

Košický klub bude mať tento rok v semifinále hneď dvojité zastúpenie. Kým ženy Young Angels narazia v sobotnom semifinále na Ružomberčanky, prvoligový tím Young Angels do 19 rokov, si zmeria sily s Piešťanskými Čajkami. „Troška ma mrzí, že toto družstvo nie je súčasťou extraligy. Kvalitatívne na to má, aby bojovali o piate miesto v lige a poškuľovalo aj po vyšších priečkach. Tým, že nie je možnosť mať v najvyššej súťaži dve družstvá bez súhlasu ostatných klubov, toto sa nepodarilo dosiahnuť. Toto je jediná šanca, kde môžeme družstvo do 19 rokov porovnávať so špičkou ligy, aby sme zistili, čo dievčatám ešte chýba a na čom treba pracovať. Je to aj odmena pre nich, že si vybojovali postupu cez Spišskú Novú Ves na Final Four. Vybojovali si tak minúty proti najlepším zo slovenskej ligy. Verím, že na ihrisku, aj napriek veľkej tréme, sa budú snažiť odovzdať čo najlepší výkon, aby sme po turnaji mohli povedať, že potenciál, ktorý v tom družstve je, má do budúcnosti význam aj pre slovenský basketbal,“ hovorí Daniel Jendrichovský, hlavný kouč tímu U19, ktorý trénuje spolu s chorvátskym kolegom Dejanom Koronsovacom špecializujúcim sa na individuálne činnosti, a bývalým basketbalistom Ladislavom Bulem.

Kým Niké Extraliga basketbalistiek si prešla zložitým obdobím, klesol počet družstiev i kvalita súťaže, na východe akoby „nestrácali paru“. O dobrej práci s talentami, ktoré košický klub vychoval a stále vychováva, svedčí aj schopnosť postaviť konkurencieschopné družstvo U19. „Je to môj celoživotný príbeh. Po pätnástich tituloch, keď už neboli sily a ani finančný a marketingový potenciál na Slovensku neprial tomu, aby sme mali euroligové družstvo, tak sme preniesli ťažisko na výchovu nových hráčok takých kvalít ako boli Zuzka Žirková, Barča Balintová, či Žofia Hruščáková, pretože tie vyšli od nás. Verím, že aj teraz v pyramíde Young Angels Academy existujú talenty, ktoré to majú rozbehnuté minimálne na dobré európske ligy. Verím, že raz sa budeme môcť pochváliť aj hráčkami v Eurolige. Takže tam je tá motivácia. Aj preto som prešiel od ambícií v ženskom družstve skôr k ambíciám vychovávať čo najviac kvalitných slovenských basketbalistiek, aby sa opäť dal zrealizovať projekt ako Good Angels, keďže aj ten bol postavený na Slovenkách doplnených výbornými legionárkami. Žiaľ, momentálne tých kvalitných Sloveniek až tak veľa nie je, ale verím, že v nasledujúcich troch či štyroch rokoch sa nám nejaké podarí vychovať,“ zamýšľa sa energický tréner a manažér.

Pripomeňme si, že Young Angels U19 v sobotu v pohárovom semifinále od 17:00 vyzvú favorizované Čajky. Ženy Young Angels (budeme sa im venovať v samostatnej časti tohto seriálu) nastúpia v rovnaký deň o 14:30 proti MBK Ružomberok.

26092020-YAKEU19-RV-Juniorky

Foto: Marían Ujco