Na konci tohto týždňa sa dočkáme finálových turnajov Slovenského pohára basketbalistov i basketbalistiek. Mužský turnaj sa uskutoční pod marketingovým názvom Impuls-Leasing Slovenský pohár mužov 2021. V Bratislave a Košiciach sa za prísnych opatrení rozhoria boje o tradičnú trofej. Žiaľ, ako je príznačné pre túto dobu, bez divákov.

Keďže prvenstvo je spojené s právom štartu v pohárovej Európe, Slovenská basketbalová asociácia víťaznému družstvu, ktoré sa rozhodne toto právo využiť, uhradí časť nákladov spojených s nevyhnutnými administratívnymi úkonmi.

Na stránke slovakbasket.sk si postupne počas tohto týždňa v seriáli priblížime účastníkov Slovenského pohára. Pokračujeme ženským celkom Young Angels Košice a mužmi BKM Lučenec.

YOUNG ANGELS: HLAVNE, NECH SA UŽ HRÁ!

Už v predchádzajúcej časti nášho seriálu sme si predstavili prvoligový tím Young Angels U19, ktorý si účasť na finálovom turnaji Slovenského pohára basketbalistiek zaistil v kvalifikácii, keď postúpil cez Spišskú Novú Ves.

Final Four sa hrá v košickej Angels Aréne a domáce Young Angels budú mať hneď dvojnásobné zastúpenie. Okrem spomínaného družstva do 19 rokov aj ženský tím. Preto sme si doberali Daniela Jendrichovského, ktorý je neodmysliteľne spojený s úspešnými značkami Good Angels Košice a teraz Young Angels Košice, či sa na východ po dvojročnej odmlke vráti aj trofej pre víťazky. Zopakujme jeho slová: „Určite by sme boli veľmi zlí športovci, ak by sme sa o to neusilovali. Verím, že domáce prostredie bude pre nás určitou výhodou. Zabojujeme. Ženské družstvo sa už v semifinále stretne s Ružomberkom. Posledné dva zápasy, ako s Piešťanmi, tak v Ružomberku, sa rozhodovali v koncovkách. Verím, že šťastie by sa teraz mohlo viac prikloniť na opačnú, teda našu, stranu.“

Za pripomenutie tiež stojí, že z historickej perspektívy sú Košičanky zo všetkých účastníčok najúspešnejšie, keď pohár získali celkovo trinásťkrát. V sezóne 2002/03 ako Delta V.O.D.S., o rok neskôr ako Delta I.C.P. Potom sa dva roky pohár nehral. Po obnovení v ročníku 2006/07 vyhral K CERO V.O.D.S Košice, v nasledujúcej sezóne KOSIT 2013 Košice, následne Maxima Broker Košice, v ročníkoch 2009/10 a 2010/11 Dobrí Anjeli Košice a v piatich ďalších ročníkoch Good Angels Košice. Až v roku 2016/17 narušili košickú hegemóniu Piešťanské Čajky, keď zdolali východniarky vo finále 59:53. V sezóne 2017/18 opäť tesne vyhrali Good Angels nad Čajkami 62:61.

Na ceste za prípadným štrnástym triumfom Košičankám stoja hneď v semifinále basketbalistky Ružomberka, zrejme víťazky základnej časti ročníka 2020/21 Niké Extraligy basketbalistiek a zároveň obhajkyne prvenstva z uplynulých dvoch ročníkov. Práve s „Ružou“ sa Košičanky stretli v lige naposledy. Prehrali tesne 67:72. Lenže odvtedy takmer mesiac nenastúpili na súťažný zápas. „Ako vravíte, posledný zápas na domácej pôde sme s Ružomberkom odohrali 21. februára,“ potvrdzuje naše slová tréner Radko Dvorščák a pokračuje: „Takže je jasné, že máme za sebou dlhý herný výpadok. A je to vidno aj na hráčkach. Najlepšou motiváciou je samotný zápas a hoci sa na ne pripravujeme v rámci nejakých mikrocyklov, herná motivácia nám chýbala. Samozrejme, musíme sa s tým vyrovnať. Sú to podmienky, ktoré sú raz nastolené a my ich nedokážeme zmeniť. Na pohár sa, pochopiteľne, tešíme.“

Tri dni pred pohárom, v stredu večer, mali Young Angels v Niké Extralige ešte nastúpiť na duel proti ŠBK Šamorín. Nakoniec sa však nehrá, keďže Šamorínčanky ešte nie sú schopné nastúpiť. Preto, aj keď sa pýtame na športové ciele pred blížiacim sa Final Four, kouč Dvorščák ich formuluje pomerne obozretne: „Bude to pre nás ťažké. Po mesačnom výpadku je zložité povedať, v akej hernej forme nastúpime a ako budeme vyzerať. V každom prípade, hráme doma, máme výhodu domáceho prostredia. Dokázali sme s Ružomberkom vyhrať v tejto sezóne, aj ich potrápiť, aj prehrať. Môže to byť veľmi zaujímavé semifinále a veľmi sa naňho tešíme.“

Napriek tomu, že finálový turnaj sa hrá v nie celkom tradičnom marcovom termíne, prakticky tesne pred začiatkom play-off, kouč košických „anjelok“ je rád, že sa vôbec bude hrať. „V prvom rade je dôležité, že po tom, čo sa mesiac nehralo, získame pred play-off nejaký zápas. Pre nás to bude herná previerka, aby sme sa znova vrátili do zápasového rytmu a zistili, ako sme na tom pred play-off a začali s drobným dolaďovaním,“ podotýka Radko Dvorščák.

Zápas Young Angels Košice proti MBK Ružomberok odštartuje pohárové dianie v Angels Aréne. Začína sa v sobotu o 14:30. O 17:00 príde na rad súboj Piešťanských Čajok a YAKE U19.

Foto: Jäzva

LUČENEC: MOŽNO NEVYROVNANÍ, URČITE NEBEZPEČNÍ

Do Lučenca putovala trofej pre víťaza Slovenského pohára dvakrát. Bolo to v rokoch 2004 a 2007. Spomeňme však aj štyri finálové účasti v rokoch 1998, 2002, 2008 a vlani, keď v prievidzskom finále basketbalisti BKM podľahli domácemu BC 63:75.

Na lavičke Lučenčanov stál aj vtedy kouč Peter Jankovič, ktorý však má na pohár podstatne pestrejšie a určite aj radostnejšie spomienky: „Áno, spomienky na Slovenský pohár mám a sú len pozitívne. Vyhral som ho ako hráč aj ako tréner. Stalo sa, že som vo finále neuspel. Aj ako hráč aj ako tréner. Je to dôstojná súťaž, prvá trofej, o ktorú sa v sezóne hrá. Kladieme dôraz na to, aby sme spravili všetko preto, aby sme boli úspešní,“ hovorí 40-ročný lodivod.

Lučenčania v Niké SBL dlho okupovali tretiu priečku, siahali aj na druhú, no nedávno sa prepadli na piatu pozíciu. Od začiatku februára majú v lige bilanciu 2-5. V pohárovom štvrťfinále však dokázali prevalcovať Svit 101:80 a postúpiť tak do semifinále, kde vyzvú Inter, s ktorým majú v SBL zatiaľ bilanciu 2-3.

Najlepšiu formu si do Bratislavy vezie oslabená Prievidza, ktorá vyhrala trikrát v rade nad ťažkými súpermi (dvakrát nad lídrom SBL Levickými Patriotmi). Spišiaci vyhrali rovnako trikrát (dvakrát v lige, raz v pohári). Naopak, Lučenec má na konte dve zakopnutia v rade, Inter už tri, hoci faktom je, že pod vedením trénera Olega Meleščenka doma ešte neprehral. Dá sa za tejto konštelácie vôbec hovoriť o favoritovi? Podľa trénera Petra Jankoviča áno: „Pohár určite má favorita. Už dávnejšie som vravel, že Spišská Nová Ves má kvalitu. Aj keď sa tomu zubami-nechtami bránia, je to tak. To, že majú výkyvy, býva spôsobené aj tým, že im neustále vypadáva nejaký dôležitý hráč z rotácie. Ale keď sú pokope, sú ozaj silní a skúsení. Tréner Teo Hojč to vedie veľmi dobre. Myslím si teda, že favoritom by mala byť Spišská. A Inter na domácej palubovke asi tiež nebude ľahký súper. Aj keď momentálne ho možno trocha pribrzdila nedávna pauza. Samozrejme, môžeme sa baviť o tom, že pohár mal aj minulý rok veľkého favorita, bol ním nadupaný Inter, ktorý prišiel so skúsenosťami z európskych pohárov a vypadol v semifinále. Takže nedá sa asi všetko predvídať. Je to iná súťaž ako play-off. Všetko sa začína od 0:0. My sa preto musíme dívať sami na seba, podať zodpovedný výkon od prvej sekundy a pokúsiť sa zdolať Inter na jeho palubovke. Nebude to jednoduché, máme s ním negatívnu bilanciu v lige. Ale vieme, ako interisti hrajú. Možno by sme mohli využiť ich slabšiu formu, aj keď ani my nie sme v oslnivej. Keby sme aspoň zopakovali výkon z posledného zápasu, mohlo to byť celkom fajn.“

Na Lučenci je pozoruhodné, že akoby sa nevedel dlhšie udržať na víťaznej vlne a podávať vyrovnanejšie výkony a teda aj dosahovať konštantnejšie výsledky. Prenasleduje ho to počas celej sezóny. S výnimkou úvodu nového ročníka nevyhral viac ako dve stretnutia v rade. Ale tiež neprehral viac ako dva zápasy po sebe! Prečo? Diagnózu hľadá ten najpovolanejší – tréner Jankovič: „Na začiatku sme mali 4-0. Mám s týmto ale aj ja problém. S chlapcami sme sa o tom rozprávali, že podáme dobrý výkon so Svitom v pohári, vyhráme o 21 bodov a na to prehráme polčas v Handlovej o 20… Aj keď Handlová je doma veľmi nepríjemná… Neviem nájsť konkrétnu príčinu, prečo je to tak. Po Handlovej však prišiel dobrý výkon vo Svite, kde sme mali strelu na víťazstvo a možno nám chýbala troška šťastia, aby sme boli úspešní. Myslím si, že je to spôsobené najmä nedostatkom skúseností – nemáme skúsených hráčov – a chýba mi v tíme líder, ktorý by to v zlomových chvíľach vedel vziať na seba. Nám vždy niekto zahrá, ale nemáme vysloveného lídra, ktorý by stabilne podával také výkony, aby ťahal tím. Pokiaľ u nás nezahrajú aspoň piati hráči, máme veľký problém. To sa potvrdilo aj vo Svite, kde štyria zahrali excelentne, no mne chýbal ten piaty, ktorý by sa pridal, možno len piatimi či siedmimi bodmi a zápas by bol o inom. Takže v tom je zrejme tá príčina, že nevieme ešte podávať konštantnejšie výkony, aby sme boli vždy nepríjemní.“

BKM Lučenec sa s Interom Bratislava postarajú o prvé semifinále Impuls-Leasing Slovenského pohára už v piatok od 15:00. Druhé semifinále Spišskí Rytieri – BC Prievidza sa začne 17:30.

Foto: Daniel Faix